Itt van nem messze Magyarországtól, ezért érdemes felkerekedni valamelyik őszi hétvégén és meglátogatni a horvátországi Plitvicei Nemzeti Parkot.

Plitvice

Több oka is van annak, hogy szeptember-októberben látogassuk meg ezt a természeti remekművet. Először is már ilyenkor szezon vége van a horvátoknál, így ha nem szeretnénk az évente 1,2 millió turista nagyrészével osztozni a nemzeti parkon, akiknek többsége júliusban, augusztusban utazik ide, akkor válasszuk az őszi hónapokat, mikor jóval kevesebb a vendég arra fele. Ez azért is fontos szempont, mert a víz fölé épített pallók elég keskenyek, így nem valami kényelmes, ha ilyen szűkös helyen kell több száz emberrel osztozni, és nem mellesleg, akár élvezhetetlenné is válhat a vízesésekkel összekötött türkizkék tórendszer lenyűgöző látványa. Tehát a legjobb időpontválasztás egy szép október eleji hétköznap, amikor kevesebb turistával találkozhatunk.

Másik nagyszerű érv, hogy ezekben a hetekben színpompásabb az egész nemzeti park, hiszen az ősz köztudottan ezerszínűvé változtatja a természetet.

Plitvice

Ha szeretnénk a költségeken spórolni, ugyancsak ősszel keressük fel ezt a páratlanul szép parkot. A főszezonban felnőtteknek fejenként 180 kunát (7500 Ft körül) kell fizetni, viszont szeptembertől egészen október végig már csak 110 kunát (4500 Ft körül) kell elővenni a tárcánkból. Télen viszont a belépő ára a legkisebb, 55 kuna ( 2300 Ft körül), viszont ilyenkor már nem járnak a hajók, kisvonatok, így gyalogtúrázhatunk az akkor is szép vidéken.

A területre az 1-es és 2-es kapukon lehet bejutni, a helyiek az 1-est ajánlják, mert az itt lévő tavakat csak ekkor éri napfény, így csak ebben a napszakban lehet megcsodálni türkizes színárnyalatú víztükreiket. És ugyanakkor ennél a résznél van a Nagy-vízesés is, amelytől feláll az ember hátán a szőr.

Plitvice

A tórendszert összesen 16 tó alkotja, ezeket négy útvonalon lehet bejárni, amelyeket az A-betűtől kezdve egészen a D-betűig neveztek el, így csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztunk egy betűt, és azt követjük végig.

Ezek a fantasztikus tavak Budapesttől 471 km-re találhatók. Mintegy 5 óra autózás után már ott is vagyunk. Ha megérkeztünk, nagy kialakított parkolók fogadnak, ahol egy órára 5 kunát kell kifizetni, amelyet csak távozás után tehetünk meg.

Plitvice

Fotók: Filantropikum.com

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.