KuriózumNyomtatott koponya mentette meg egy holland nő életét

Nyomtatott koponya mentette meg egy holland nő életét

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy 3D technikával nyomtatott koponyaimplantátum mentette meg egy 22 éves holland nő életét, aki olyan krónikus csontbetegségben szenvedett, amely során a koponyája 1,5 centiméterről 5 centiméterre vastagodott. A betegség látászavarokat és fejfájásokat okozott.

Fotó: UMC Utrecht
Fotó: UMC Utrecht

A műtétet az utrechti University Medical Centre idegsebészei hajtották végre, és premiernek számít abban a tekintetben, hogy ez az első olyan sikeres, 3D eljárással nyomtatott koponya, amit befogadott a páciens immunrendszere.

A műtét 23 órán át tartott, és nélküle a páciens a közeljövőben meghalt volna, hisz megvastagodott koponyája súlyos agykárosodást okozott volna. A speciálisan a betegre szabott koponya tartós műanyagból készült, és a páciens már visszanyerte látását, sőt, dolgozik is. a kutatók remélik, hogy a jövőben koponyasérüléseket is orvosolhatnak ezzel az eljárással.

A 3D technológia sok lehetőséget rejt magában a gyógyászat területén. 2013 júniusában egy csecsemő életét mentették meg azzal, hogy nem jól működő légcsövét 3D nyomtatott, idővel magától felszívódó protézissel helyettesítették. Szakemberek szerint már nincs messze az idő, amikor személyre szabott, működő emberi szerveket – szívet, vesét, májat, stb. – nyomtathatunk.

Az új szervek létrehozásával ugyanakkor a cukorbetegségnek is elejét lehetne venni, hisz olyan glükóz-érzékeny hasnyálmirigyet is létre lehetne hozni, amely a testbe beültetve szabályozná a vércukorszintet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek