Hiába telt már el jó pár nap a történelmi erejű erdélyi pápalátogatás óta, a kedélyek még cseppet sem nyugodtak, sőt a Ferenc pápa hazatérése után is a történtek tartják lázban az erdélyi embereket.

Mint ahogyan azt tapasztalhattuk a pápa látogatása nagy port kavart úgy a közvélemény, mint a sajtó életében, ami nem is csoda, hiszen egy nem akármilyen hétvégén vagyunk túl. Egymással ellentétes nézőpontok és vélemények övezik a múlt hétvégét, amelyek közül talán a legkiélezettebb a Stoffán György és Böjte Csaba testvér között kialakult konfliktus.

Amint azzal már találkozhattunk, a pápa látogatása után Stoffán György, író, egyháztörténet-kutató, egy cikkben méltatta a pápalátogatás körül történteket, legfőképpen azt nehezményezve, hogy a csíksomlyói Segítő Szűz Mária Kegyszobrának elmozdítása „szentségtörésnek” számít, és nem érti, mi késztethette a ferenceseket ezen tett meglépésére.

A kemény kritikát megfogalmazó cikk azonban Csaba testvér figyelmét sem kerülte el, aki nyílt levélben kelt a ferences szerzetesek védelmére, és válaszlevelet írt Stoffán Györgynek, melyben elmagyarázza, hogy már korábban is megtörtént, hogy a Mária szobrot restaurálás, vagy egyéb okból kifolyólag, szakértők elmozdították a helyéről, és mindig óriási odafigyeléssel végezték. Emellett arra is felkérte a keresztény testvéreket, hogy ne foglalkozzanak a szárnyra kapott „szóbeszédekkel”.

Ám ezt a levelet is egy újabb nyílt levél követte, méghozzá Stoffán Györgyé, ami már teljesen személyeskedő hangnemben íródott, és Csaba testvért vette célba. A levélben Stoffán nyíltan minősíti hazugnak Csaba testvért, mert állításai szerint az előző levélben ővele is hasonlóan bánt Csaba testvér, mivel „egyház-, és pápaellenes, önjelölt, hülye újságírónak” titulálta.

Nehéz állást foglalni a vélemények között, de egy ilyen kaliberű történelmi eseménynél talán nem is kell. Vagy talán mégis? Most, hogy volt pár napunk megemészteni a történteket, tényleg ezek lennének a lényeges dolgok? Vagy az, hogy a pápa itt járt, közöttünk volt, és békésen lejárt a látogatás? Ahány ember, annyi nézőpont, de valóban kíváncsiak vagyunk, hogy azok, akik most ezt olvassák, milyen érzésekkel maradtak a múlt hétvégi pápalátogatás után?

Nem mellesleg, ahogyan arról már beszámoltunk, az is óriási visszhangot kapott, hogy a pápa miseruháján található magyar feliratot a román hatóságok fellépése miatt le kellett takarni, de ez már egy teljesen más jellegű incidens.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.