Étkezések után várjunk kis időt a fogmosással, kiváltképp akkor, ha valamilyen savas élelmiszert fogyasztottunk – ajánlják a fogorvosok. A savak ugyanis úgy hatnak a fogakra, mint amikor márványt tisztítunk ecettel, azaz a savak oldják a fogzománcot.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Ugyanakkor nem szükséges mindig fogat mosni étkezések után, azonban legalább napi két alkalommal, főleg főétkezések után alapos fogmosás ajánlott. A főétkezések között pedig hasznos lehet a cukormentes rágógumi használata, hisz egyes kutatások szerint a rágógumi korlátozza a fogak elszíneződését, és serkenti a nyáltermelést, ami fontos, hisz a szál semlegesíti a szájban található savakat.

A gyümölcsök mellett az édességek is savasítják a szájüreget. A sav miatt a fogzománc elvékonyodik, és főleg idősebb korban a fognyak szabaddá válását eredményezi, így a sav könnyedén bejuthat a fogak tömegét adó dentilállományba. Ezért ajánlott, hogy aki érzékenyen reagál a savas ételekre, ezek fogyasztása után igyon meg egy pohár vizet, majd öblítse ki a szájüregét vízzel, várjon tíz percet, és csak ezután mosson fogat.

Olvasd el ezeket is:

12 fogfehérítő étel

Készíts házi fogkrémet

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.