KuriózumNégy film, amelyet könyvek inspiráltak

Négy film, amelyet könyvek inspiráltak

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy remek, izgalmas könyv filmként feldolgozva még nem jelent garantált sikert, annak ellenére, hogy jóból jót készíteni valószínűleg könnyebb. Cikkünkben pár nagysikerű filmet mutatunk be, melyek alapját szintén sikeres könyvek jelentették.

Fight Club (Harcosok Klubja, 1999)

Chuck Palahniuck könyve 1996-ban jelent meg, és szinte azonnal best sellerré vált. Az underground irodalom nagy büszkeséggel tartja számon a skizofréniás témát feldolgozó, az élet értelmére egy elvont, anarchikus és militáris magyarázatot adó alkotást, melyből 1999-ben David Fincher varázsolt kult-filmet. Tagadhatatlanul nagy hatást váltott ki úgy a könyv, mint a film.

Trainspotting (1996)

A Brit Filmintézet mai napig a 100 legjobb brit film közül a 10-ik helyre rangsorolja, mint az egyik valaha készült legjobb alkotás. A film alapját képező regényt Irvine Welsh írta, de a film rendezéséből is kivette a részét, hozzájárulva a lehető legjobb kivitelezéshez. Témáját a társadalom peremére szorult karakterek alkotják, és a középpontban az agresszió, a nehéz drogok és az ezekkel járó életstílus került. Megrázó, felkavaró és életszagú, de mindenkinek ajánlott, vagy inkább kötelező!

Gone with the wind (Elfújta a szél, 1939)

Margaret Mitchell nagysikerű regénye, melyet 1936-ban publikált, mai napig az egyik legjobb szerelmi történet, mely ugyanakkor pontosan és átérezhetően jeleníti meg a polgárháború előtti Amerikát, azon belül is a déli államokat, ahol a rabszolgatartás egy félreértelmezett jelentést kap. A háború is gyakorlatilag ezért tör ki, ezen ürügyön felháborodva futnak egymásnak egy azon nemzet fiai, és rombolják le azt, amit oly nehezen építettek fel, majd alakul ki az a bonyolult politikai és társadalmi helyzet, amit ma is láthatunk a déli államokban.

Ugyan vannak zavaró eltérések a film és a könyv között, mégis klasszikussá vált Scarlet O’Hara története, aki egyszerre küzd szerelme, családi és saját megélhetése érdekében, de mindet elveszíti a dráma közepette.

The Silence of the Lambs (A bárányok hallgatnak, 1991)

Thomas Harris hátborzongató regénye alapján 1991-ben készítette a filmet Jonathan Demme, akinek Ted Tally segített az ütős forgatókönyv megírásában. Témája egy zavarodott zseni körül forog, aki sötét pillanataiban emberi húst fogyaszt, és leginkább azt szereti, ha ő maga készítheti el a mennyei fogást. A központi karakter, Hannibal Lecter megtévesztő, egyszerre tudjuk csodálni ragyogó zsenialitását, emelkedett stílusát, és ugyanakkor gyűlöljük vagy egyenesen rettegjük, amikor a szörnyeteg elevenedik meg.

Igazán nagy hatást a könyv tud csak kiváltani, hiszen részletessége és leírásai utánozhatatlanok, de a filmre vitt verzió is állja a helyét. Cseppet régi ugyan, de mai napig időtlen, a hatás kiváltásában pedig állja a helyét!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek