KuriózumNapkitörés - Maja jóslat?

Napkitörés – Maja jóslat?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem szándékunk gyarapítani a világvége-fanatikusok, vagy vészmadarak táborát, ezt jó előbb leszögezni. Pusztán arról van szó, hogy a kozmoszt figyelő tudósok kiszámolták, hogy a Föld egy évtizeden belül 12% eséllyel fog egy igazán nagyméretű napkitörést elszenvedni.

A legutóbbi (és igencsak nagy pusztítással járó), hasonló méretű napkitörés 150 éve volt, és ez számított az írott történelemben a legnagyobbnak mind a mai napig. Ezt 1859 szeptember 1-én dokumentálta Richard Carrington, és a szakértők szerint a bekövetkezni látszó kitörés ezt is túl fogja szárnyalni (12% esély van rá).

150 évvel ezelőtt azonban még nem volt elektromos hálózat, nem volt mobil hálózat, internet, műholdak, teleszkópok, és kevésbé függtünk mindezek működésétől (evidens).

A felbecsülhetőleg 6 millió km/óra sebességgel közeledő kitörés olyan gyorsan ér a Földhöz, hogy felkészülni a kitöréstől számított időn belül lehetetlen, megjósolni az időpontot pedig szintúgy.

A történet súlyos mivolta tulajdonképpen a fent említett hálózatok katasztrófális meghibásodásában rejlik, ugyanis mi lesz akkor, ha a kórházak, telefonos hálózatok, önkormányzatok, rend fenntartó szervek kommunikációja leáll, és nem tudnak értekezni egymással? Ilyen esetekben a pánik az ember legnagyobb ellensége.

Ezen felül mágneses zavarokat is okoz minden kis- és nagymértékű kitörés, ami a légi és vízi közlekedést is nem elhanyagolható mértékben befolyásolja.

Önmagában véve a kitörés annyira nem súlyos, hogy emberéleteket követelne, de az emberiség mára annyira bonyolulttá tette az életkörülményeit, hogy hasonló esetben komoly emberi áldozatokkal kell számolni, ami már most aggasztja a tudósokat, és egy “önvédelmi” technikát sürgetnek kidolgozni – amire a legtöbb, hatalom közelében lévő figura természetesen csak legyint, hiszen mi vagyunk a bolygó legfejlettebb lényei, és nekünk nem árthat semmi.

Fotó: discoverymagazin.hu

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek