KuriózumNapelemes utakon közlekedhetünk a jövőben?

Napelemes utakon közlekedhetünk a jövőben?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Szupererős napelemekkel helyettesítené az aszfaltot egy amerikai startup-vállalkozás, amelyet egy idahói házaspár alapított. A Solar Roadways az Indiegogo finanszírozó portálon már több mint egymillió dollárt gyűjtött össze az útfejlesztésekhez.

Forrás: Solar Roadways
Forrás: Solar Roadways

A cég szerint luxus, hogy az aszfalt utak semmilyen más szerepet nem töltenek be azon kívül, hogy autók közlekednek rajtuk. A hatalmas felületeket e mellett például energiagyűjtésre is lehetne használni.

Az elképzelés szerint az aszfaltot hatszögű, szupererős napelemekkel helyettesítenék, és a puzzle kirakósaihoz hasonlóan illesztenék egymáshoz. Az eljárás lehetővé tenné, hogy tetszőleges útvonalakat is kialakítsunk. Az útburkolatuk speciális üvegből készülnének, és teljesen átlátszóak lennének, hogy a belsejükben található napelemek fényhez juthassanak.

Az így nyert energiával működtetnék az utak menti közvilágítást, de télen a jegesedést is meg tudnák gátolni. Az elemek belsejében LED-eket helyeznének, így a sávok, a gyalogátjárók világítanának a sötétben, de számos egyéb információt is –sebességhatár, veszélyes kanyar, stb. – közölni lehetne általuk.

A cég számításai szerint, ha az összes amerikai utat ilyen borítással fednék be, a panelek az Egyesült Államok teljes energiaszükségletének háromszorosát állítanák elő. A projekt azonban egyelőre kivitelezhetetlennek tűnik, hisz annak gyártási és kivitelezési költségei sokkal többe kerülnének, mint a hagyományos utaké.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek