KoktélMűfaji sokszínűség jellemző az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválra

Műfaji sokszínűség jellemző az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválra

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tavaszi vallási és népi ünnepek köré szerveződő programokkal, családi rendezvényekkel és idén elsőként bábelőadásokkal jelentkezik március 11-től egy hónapon át a Debreceni Tavaszi Fesztivál.

Debrecen célja, hogy ne csak egy-egy alkalommal tudjon sok programot kínálni az érdeklődőknek, hanem lehetőleg folyamatos legyen a kulturális pezsgés a városban – hangoztatta Somogyi Béla alpolgármester a fesztivál programjait bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

Cs. Tóth János, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy idén a képzőművészet, a zene, a színház és a filmművészet mellett a családok nagy örömére bábszínházi programok is megtalálhatók lesznek a repertoárban. Utóbbira kitérve elmondta: a tavaszi fesztiválon fellép a kecskeméti Ciróka Bábszínház társulata.

A fesztivál idén már 21. alkalommal a Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitásával indul, a képzőművészeti kiállítások sorába később három galéria is bekapcsolódik.
A filmművészet iránt érdeklődők Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas rendező Az ajtó című filmjének díszbemutatóját tekinthetik meg. A március 13-án az Apolló Moziban látható alkotás Szabó Magda regényét vette alapul. A műfaj másik jelentős, Debrecenben már hagyományosnak nevezhető állomása a Frankofón Filméjszaka lesz.

A tavaszi ünnepkör jeles napjain – Virágvasárnapon, Nagypénteken és Nagyszombaton – Debrecen főterén, valamint a Nagytemplom melletti Emlékkertben az ünnepnapokhoz illő programok várják a város lakóit, március 21-én pedig Huszka Jenő és Szilágyi László Mária főhadnagy című operettje idézi meg az 1848-as forradalom korát.

A zenei programok közül az ügyvezető kiemelte a belga származású zongorista-zeneszerző, Wim Martens április 3-i koncertjét, továbbá a Csík Zenekar lemezbemutatóját, valamint Rúzsa Magdi és a Budapest Bár fellépését.

Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának (DE-ZK) dékánja elmondta: erős lesz az idei felhozatal a dzsessz műfajából, felölelve annak modern és elektronikus változatát is. A dékán bejelentette, hogy a kar dzsesszművészeti szakot is indítani kíván. „Erről az igényünkről nem teszünk le, amíg nem sikerül az akkreditáció” – közölte.

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia igazgatója jelezte, hogy a tavaszi fesztiválon három koncertjük a közönség irányába tett újfajta nyitásuk része. Mint mondta, tavaly óta koncertjeiken a nézőszám fokozatosan növekszik és a jövőben is céljuk, hogy a komolyzenét közelebb vigyék az emberekhez. A szakmai munkájukra kitérve hangsúlyozta: egy újfajta, kamarai igényességű műhelymunka kialakításán fáradoznak.

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek