KuriózumMit tanít az ökölvívás a sikerről?

Mit tanít az ökölvívás a sikerről?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Első benyomásra semmit, vagy legfennebb azt, hogy kiüsd a főnököd, és ülj az ő bőrszékébe, de mi ennél talán mélyebben gondolkoztunk e cikk írásakor. Valójában több egyezés is van az ökölvívás és a siker (főképp üzleti siker) között.

Fotó: Generation Bass
Fotó: Generation Bass

Elsősorban, még az egyezések között, meg kell értenünk, hogy sikerről nem beszélhetünk személyes fejlődés (edzés, tanulás) nélkül. A siker egy hozzáállást jelent, nem egy állapotot. Aki nem így gondolkozik, az a szorítóban máris vesztésre áll, márpedig a sikerre vágyva csakis szorítóban gondolkodhatunk, mert legtöbben sikeresek szeretnének lenni. Ergo van ellenfél, de hogyan győzzünk?

  • Megállás nélkül menj előre. Mit mondanak az edzők a sarokban? Előre, védd magad, előre, védd magad, előre és üss! A boksz tánca közben az akciók nagyrészét a védés és a tökéletes pillanat megragadása teszi ki, nem az akció. Aki kapkod az elfárad, aki nem próbálkozik biztos veszít. Összetett, mégis egyezik a siker anatómiájával, miszerint egy távlati víziót kell követni minden esetben, és ahhoz hozzátenni apránként annyit, amennyit a helyzet megenged.
  • A fájdalom átmeneti, a dicsőség örök. Ez esetben a dicsőséget helyettesítsük a “siker” szóval. Akár a bokszról, akár a lassan jelentkező sikerről beszélünk, fájdalommal és nélkülözéssel számolnunk kell, ugyanis ezek kéz a kézben járnak. A sikert mindig negatív töltetű koincidenciák, véletlenek előzik meg. Legyünk nyugodtak, koncentráljunk ezek áthidalására, mert ha akadályokba ütköztünk tudhatjuk, hogy jó úton járunk.
  • Ne hajts rögtön kiütésre. A bokszban a kiütés (K.O.) olyan, mint a sikeres életben egy hatalmas mázli, amit a saját malmodra hajthatsz, de nem szabad engedni a csábításnak. A boksszal ellentétben te ezt csak annyiban manipulálhatod, hogy megragadod a lehetőséget, de előidézni, ahogy a többszörös címvédő előidézi erejénél és tapasztalatánál fogva a kiütést, nem tudod. Mindig légy résen a felkínálkozó lehetőségre, légy ugrásra készen, de ne erre építs, mert csak időszakosan jelentkezik.
  • A meccset nem a ringben nyered meg. A küzdelmet az nyeri, aki jobban felkészült előzőleg, és jobb formában van. Ha nem készülsz fel eléggé a sikerre, nem tudod megragadni a lehetőségeket, nem követed a víziódat sem, de ráadásul rögeszmésen várod azt az egy bizonyos lehetőséget, akkor máris vesztettél. Ezt a játékot apró elemekből építik fel, folyamatosan, és nem egyetlen menet adja az eredményt. Az pedig, hogy voltak ilyenek is a boksz világában, ne jelentsen számodra semmit. Ezek a kivételek, amit a politikai élet rétorai így írnak le: elszigetelt eset, nem mérvadó.
  • Sosem késő. A boksznak talán vannak korbeli határai, de a sikernek nincsenek. Sikeres bármikor lehetsz, ha magadénak tudhatod a hozzáállás összetevőit: vízió, felkészültség, rugalmasság és türelem.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek