Kuriózum"Minden nap maga a pokol” - az anorexiával küzdő 47 éves nő...

„Minden nap maga a pokol” – az anorexiával küzdő 47 éves nő eutanáziával szeretne meghalni

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A 47 éves Lisa Pauli évtizedek óta küzd az anorexiával, saját bevallása szerint 8 éves kora óta vannak problémái a testképével. Jelenleg alig 41 és fél kiló, és mostanra annyira belefáradt a küzdelembe, hogy azt mondja, szeretne meghalni. „Minden nap maga a pokol. Annyira fáradt vagyok. Már mindent kipróbáltam. Úgy érzem, leéltem az életemet” – mondta a nő. Bár jelenleg a kanadai törvények értelmében nem jogosult aktív eutanáziára, ez hamarosan megváltozhat.

Az orvosilag támogatott öngyilkosságról szóló törvény új módosításai 2024 márciusában lépnek hatályba Kanadában. Ez lehetővé teszi majd a Lisához hasonló emberek számára, akik különböző mentális betegségekben szenvednek, hogy orvosi segítséggel vessenek véget az életüknek – számol be róla a Reuters.

Kanada 2016-ban legalizálta az asszisztált öngyilkosságot a halálos betegségben szenvedők számára, és 2021-ben kiterjesztette azt a gyógyíthatatlan, de nem halálos betegségben szenvedőkre is.

Bár sokan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az ország túl gyorsan bővíti a vonatkozó jogszabályokat, és ezzel teret hagy a visszaéléseknek, David Lametti igazságügyi miniszter szerint ezek a kritikák alaptalanok. „Óvatos lépésekkel jutottunk el oda, ahol most tartunk. Ez egy lassú és óvatos folyamat volt és erre büszke vagyok” – jelentette ki.

Kanadában 2016 óta több mint 30 000 ember választotta az asszisztált öngyilkosságot, köztük több mint 10 000 ember 2021-ben, amikor a törvényt kiterjesztették azokra, akik gyógyíthatatlan, de nem feltétlenül halálos betegségben szenvedtek.

2021-ben egészen pontosan 10 064 ember halt meg orvosilag támogatott öngyilkossággal Kanadában, ami a halálesetek 3,3%-át tette ki abban az évben. Hollandiában, ahol szintén legális az eutanázia, a halálesetek 4,5%-át, Belgiumban pedig, ahol az intézkedés 2002 óta legális, a halálesetek 2,4%-át segítették elő orvosilag a hivatalos adatok szerint.

"Minden nap maga a pokol” - az anorexiával küzdő 47 éves nő eutanáziával szeretne meghalni
Fotó: Reuters/YouTube

Kanadában az asszisztált öngyilkosságok többsége megfelelt a jogszabályoknak, de voltak esetek, amiket a hatóságok felülvizsgáltak, és megállapították, hogy azok nem feleltek meg a törvényben előírtaknak. A Health Canada adatai szerint azonban a 2021-ben bekövetkezett asszisztált halálesetek 98%-ának esetében még a jogszabály változtatások után is olyan személyekről volt szó, akik halálos betegségben szenvedtek.

„Eddig semmi nem utal arra, hogy aggódnunk kellene amiatt, hogy túl messzire mentünk” – mondta ezzel kapcsolatban Lametti.

A jogszabályok értelmében az eljárást csak azok vehetik igénybe, akik egészségügyi ellátásban részesülnek. Az alkalmazásához írásbeli kérelemre és két orvos értékelésére van szükség, akik közül legalább az egyiknek szakértőnek kell lennie a kérelmező által bejelentett betegségben.

Egy kanadai parlamenti bizottság ugyanakkor azt javasolta, hogy kiskorúakra is kiterjeszthessék a jogosultságot. Québecben pedig június 7-én elfogadtak egy törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy az emberek előre kérvényezhessék az asszisztált öngyilkosságot.

Ezeknek a kérelmeknek olyan esetekben adnának helyt, amikor az emberek elérik a cselekvőképtelenség egy előre meghatározott pontját, például az Alzheimer-kór vagy hasonló betegségek miatt. De addig, amíg ez az újabb rendelkezés hatályba lép, akár két év is eltelhet. Egyelőre az is kérdéses, elfogadják-e ezeket a törvényjavaslatokat a szövetségi kormány szintjén, vagyis az egész országban.

Ami Lisa Paulit illeti, először 2021 áprilisában vetette fel az asszisztált öngyilkosság gondolatát Justine Dembo pszichiáter támogatásával. Pauli számos kezelést kipróbált már, és az elmúlt évben kétszer kórházba is került, de azt mondja, semmi sem használt, és még mindig folyamatosan azon gondolkodik, hogy mit evett és mit fog enni.

„Nagyon jó minőségű kezelésben részesült, és egyszerűen nem volt semmilyen hatása” – erősítette meg Dembo is, hozzátéve, hogy határozottan végső megoldásként gondol az asszisztált öngyilkosság lehetőségére.

Pauli most azt tervezi, hogy kérelmezi az asszisztált öngyilkosságot, amint jogosult lesz rá. Amikor az édesanyja, Mary Heatley, először hallott lánya tervéről, nem tudta feldolgozni azt. „Elállt tőle a lélegzetem. Egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy már ne legyen ezen a világon” – mondta, azóta azonban elfogadta Pauli álláspontját: „Egyszerűen nem tudja elképzelni, hogy még 10, 20, vagy akárhány évig éljen így, ezzel az étkezési zavarral.”

Egyes szakértők szerint azonban a mentális betegség önmagában nem lehet a halálba segítés kritériuma. Sonu Gaind, a torontói Sunnybrook Health Sciences Centre vezető pszichiátere szerint nehéz lehet meghatározni, hogy egy mentális betegség valóban gyógyíthatatlan-e, ahogy azt a törvény előírja, és nehéz különbséget tenni a kóros illetve a racionális halálvágy között.

Más szakértők szerint az asszisztált öngyilkosság kiterjesztése azokra, akik nem küzdenek halálos betegséggel, veszélyeztetheti a szellemi és fizikai fogyatékossággal élő, alacsony jövedelmű vagy más szempontból sérülékeny embereket, és attól tartanak, sokan a társadalmi támogatás hiánya miatt fordulhatnak ehhez a megoldáshoz.

Lametti azonban azt mondja, nincs ok az aggodalomra, és hangsúlyozta, hogy ha a kérvényezők nem felelnek meg a meghatározott orvosi kritériumoknak, nem kapnak engedélyt az aktív eutanáziára.

Az asszisztált öngyilkosság kérdése azonban továbbra is az egyik legellentmondásosabb téma marad, és még számos megválaszolandó kérdést vet fel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek