KoktélMinden hétvégén apa nélküli gyerekeket visz horgászni, hogy életre szóló leckéket és...

Minden hétvégén apa nélküli gyerekeket visz horgászni, hogy életre szóló leckéket és emlékeket adjon nekik

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

“Apám azt mondta nekem, hogy a horgászat nem arról szól, hogy mit fogsz, hanem az emlékekről, amiket szereztél. Remélem, hogy ezt minden gyereknek át tudom adni” – mondta Dunn.

Az egész akkor kezdődött, amikor William Dunn észrevette, hogy a vele szemben lakó 8 éves kisfiú ki-be viharzik a házból. “Kíváncsi voltam, mi történik az életében, ezért egy nap úgy döntöttem, hogy megkérdezem tőle” – mondta a floridai Lakelandből származó 57 éves férfi a The Washington Postnak.

“Elmondta, hogy nincs apja, és rájöttem, hogy talán tehetnék érte valamit” – mondta a férfi, aki rengeteget járt horgászni apjával gyerekként. Úgy érezte, talán segíthetne a tevékenységgel, hogy a fiúnak egyfajta nyugalmat és célt adjon.

Fotó: takeakidfishinginc/Instagram

“A horgászat mindig békét hozott nekem, és megtanított arra, hogyan legyek türelmes” – magyarázta. “Amikor a vízen vagy, el tudod felejteni a problémáidat, és csak értékelni tudod a pillanatot”.

Miután a háromgyermekes apa engedélyt kapott a fiú édesanyjától, hétvégenként elkezdte kivinni a gyermeket a vízre. Egyik dolog követte a másikat, és hamarosan Dunn azon kapta magát, hogy megtanítja a fiúk barátainak és a környékbeli gyerekeknek, hogyan kell felhúzni a zsinórt, tartani a horgászbotot és felhúzni a nagy fogást. Tizenöt év elteltével már szinte minden hétvégén gyerekcsoportokat visz horgászni.

A legtöbbjüknek nincs apafigura az életében, és még soha nem horgásztak korábban, néhányan pedig nevelőszülők voltak, akik évekig egyik otthonból a másikba ingáztak.

“Sok mindenen mentek keresztül, sok mindent láttak, és az életük nehéz volt. De amikor horgásztak, mindez elhalványult”.

“Kint a hajón nevettek, mosolyogtak és új barátokat szereztek. Tudtam, hogy valamire rájöttem” – árulta el a férfi.

Fotó: takeakidfishinginc/Instagram

Miután éveken át gumikereskedői állásából származó fizetésének egy jó részét a hétvégi horgászexpedíciók finanszírozására költötte, 2018-ban Dunn megalapította a Take a Kid Fishing Inc. nonprofit szervezetet Lakelandben, a több tucat tóval büszkélkedő városban. A nonprofit szervezetnek nyújtott állami és magánadományoknak köszönhetően most már képes egyszerre akár 20 gyerekkel is mélytengeri horgászatra menni, vagy kisebb csoportokat elvinni tavi kirándulásokra egy charterhajón.

Az elmúlt három és fél év alatt ő és egy kis önkéntes csoport több mint 2500 gyereket – többségük apák nélkül – ismertetett meg a vízparton töltött idő nyugalmával és a halak behúzásának örömével. Dunn, akit “Big Will” néven ismernek a gyerekek, elmondta, hogy mindig is szerencsésnek érezte magát, hogy volt egy apja, aki elvitte őt horgászni, amikor Miamiban nőtt fel.

“Én vagyok a legfiatalabb a hatból, és mindig is remek kapcsolatom volt az apámmal” – mondta. “Most Tennessee-ben él, de még mindig magamban hordozom a leckéket, amelyeket tőle tanultam. Azt mondta nekem, hogy a horgászat nem arról szól, hogy mit fogsz – hanem az emlékekről, amiket szereztél. Remélem, hogy ezt tudom átadni minden gyereknek, akit megismertetek a horgászattal.”

Fotó: takeakidfishinginc/Instagram

Dunn sokak tiszteletét kivívta a közösségében.

“A gyerekek érzik, hogy őszinte. Nehéz lapokat kaptak, és kemény történetekkel szállnak fel a fedélzetre. De Will mindig elfogadja őket olyannak, amilyenek” – mondta Tom Pichette, egy korábbi ifjúsági lelkész, aki önkéntesként számos horgásztúrára elkísérte Dunnt.

A lakeland-i Terra Pryor akkor találkozott először a Take a Kid Fishing Inc.-vel, amikor mindhárom gyermeke érzelmi nehézségekkel küzdött, miután édesapjuk, Richard Pryor 2020 januárjában autóbalesetben meghalt.

“Különösen a fiam, Jayden miatt aggódtam, aki akkor 10 éves volt” – osztotta meg a 32 éves nő. “Nagyon közel állt az apjához, és úgy érezte, hogy azonnal át kell vennie a ház ura szerepet. Próbált mindenki számára erős lenni, és nem mutatta ki az érzelmeit. Azon gondolkodtam, hogy mit tehetnék, hogy segítsek neki, és akkor értesültem a Take a Kid Fishingről”.

Fotó: takeakidfishinginc/Instagram

Jayden, aki most 12 éves, a Dunnal való rendszeres kirándulásoknak köszönhetően elkötelezett horgásszá vált. “Will segített nekem fejlődni azzal, hogy elvitt horgászni” – mondta. “Remélem, tudja, hogy komolyan gondolom, amikor azt mondom: ‘Köszönöm’.”

Pryor szerint a programban részt vevő gyerekek mindannyian saját horgászbotot és horgászfelszerelést kapnak, és már nagy fogásokról is ismertek.

“De ennél is fontosabbak a kapcsolatok, amelyeket kiépítenek, és a gyógyulás, ami akkor történik, amikor kint vannak a vízen” – mondta. “Amikor Jayden az év elején nehéz időszakon ment keresztül, tudattam Will-lel, hogy a jegyei romlanak, és ő elbeszélgetett vele.” Amikor Jayden hazament a horgásztúráról, elmondta édesanyjának, hogy Big Will adott neki egyfajta céltudatosságot. Hamarosan a jegyei is javultak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek