HolotropikumMilyen hibákat követhet el egy anya a gyereknevelésben?

Milyen hibákat követhet el egy anya a gyereknevelésben?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minden nő tökéletes anya szeretne lenni. Viszont, a tökéletesség felé vezető úton, mindenki követ el hibákat. Egyeseket, a kisebbeket, talán még jóvá lehet tenni. De a nagyobbak, a súlyosabb vétkek már komoly lelkiismeretfurdalást okoznak a kismamáknak – derült ki egy nemrégiben elvégzett közvéleménykutatásból.

Fotó: stockfreeimages.com
Fotó: stockfreeimages.com

A mydailymoment.com felmérése szerint, az alábbiak tartoznak a top 7-be, az anyák által legsúlyosabbnak vélt hibák közül:

1. A tejport választották a szoptatás helyett

Nem minden kismama érzi magát jól a szoptatás közben, így hát inkább a tejporra és cumisüvegre váltanak. Legyen amiatt, hogy nem volt elegendő tejed, vagy túl hamar kellett visszamenned dolgozni, ne hibáztasd magad. Hisz nem te vagy az első, sem pedig az utolsó kismama, aki nem a természet rendje szerint etette kisdedét. És, holott azt mondják, az anyatejben minden megtalálható, amire a csecsemőnek szüksége van, ez nem jelenti azt, hogy a tejporból készített táplálék káros lenne. Kövesd tehát a megérzéseidet, elveidet, és válaszd a lehető legjobb megoldást mindannyiotok számára.

Olvastad? A jó szülő 6 tulajdonsága

2. A szervezettség hiánya

Amikor kisbaba van a családban, bármennyire is megszervezett a programod, úgyis közbejön valami, ami teljesen felborítja a rendet. Ha úgy tűnik, a többi kismamának sikerül mindent megvalósítania a tervei szerint, ez csak látszat! A „leggyakoroltabb” anyukáknak is van gyenge pontjuk.

3. Nem értenek a főzéshez

Minden ember más és más dologban jó. És ha nem vagy séf a konyhában, attól még lehetsz jó anya! Addig, amíg a gyerekeid tápláló eledelt kapnak, harmonikusan növekednek, nyugodt és egészséges környezetben cseperednek fel, nincs miért aggódnod.

4. A karrier

Amennyiben úgy döntöttél, korán visszamész dolgozni,  nem kell emésztened magad. Az apák is dolgozni mennek, és nem érzik magukat hibásnak. Hiszen nincs semmi rossz abban, hogy dolgos, szorgos ember vagy. Ellenkezőleg! Jó példát mutathatsz majd a gyerekednek.

Olvastad? 10 dolog, amit sose mondj a gyerekednek

5. A gyerek viselkedése

A sok belefektetett energia ellenére, a gyerekek mégsem úgy viselkednek, ahogy tanítottad őket. A gyerek érzelmi kitöréseitől, mert nem kapta meg a játékot a bolt polcáról, vagy a kamaszkori hisztiktől még nem dől össze a világ. Ezek neveléstől függetlenül törnek rá a gyerekre, aki a maga módján is „teszteli a határokat”.  Ami a legfontosabb, ne adj más véleményére! Sokan keresztülmentek már hasonlókon, vagy keresztül fognak menni. A lényeg, hogy a gyerekednek te megadd a kellő szeretetet és megértést, amelyre szüksége van.

6. Dührohamok

Ha ezer féle gond van a válladon, képtelenség higgadtnak maradnod. Ha több teendőd is van, melyet még aznap be kell fejezned, ráadásul még a menstruáció előtti időszakban is vagy, ne csodálkozz, ha dühroham tör rád, mikor a gyerekek körülötted ordítoznak. Azonban, ha sikerül mégis kissé visszafognod magad, és meggondolod, hogy az ordítozás mégsem a legjobb megoldás, akkor a gyerekek megértik, hogy vannak dolgok, amiket így is le lehet reagálni, több-kevesebb önuralommal.

7. Engedik tévézni a gyereket

Több szülő engedi, hogy a gyerek nézze a tévét, ő pedig aközben tesz-vesz a lakásban. Csupán nem mindenki szereti ezt bevallani. Érdemes azért odafigyelni, mennyit tévézik a gyerek naponta! Az aránynak ugyanis nem szabad túllépnie a 24/7-et. A korlátozott televíziózás ugyanis nem ártalmas a kicsik fejlődésére.

A társadalom számos keretet, sémát szab meg, amelybe a kismamák nem tudnak beleilleszkedni. Viszont amíg szereted a gyereket, és ezt a tudatára is adod, amíg hatékonyan töltöd el vele az idődet, addig ne is fájjon a fejed, hogy nem töröltél port ma, nem mosogattál el tegnap, vagy nem mosol holnap. A döntéseket mindig a családod szemszögéből hozd meg, úgy csináld, ahogy neked/nektek jó, nem pedig úgy, ahogy a társadalom várná azt el! Hisz nálad jobban senki sem ismeri a családod!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek