KuriózumMikhail Labkovsky pszichológus: "Miért nem oldják meg az emberek a problémáikat?"

Mikhail Labkovsky pszichológus: „Miért nem oldják meg az emberek a problémáikat?”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Te is ismersz olyan embereket, akik csak panaszkodnak az egészségük, a mentális problémái vagy akár a konfliktusaik miatt, de semmit nem hajlandók tenni az ügyben?

Nem hajlandók orvoshoz, pszichológushoz fordulni, vagy bármilyen lépést tenni annak érdekében, hogy javítsanak a helyzetükön? Nos, ennek is megvannak az okai.

1. A helyzetük valamilyen szempontból előnyt jelent a számukra

Például vannak emberek, akik ahhoz szoktak hozzá gyerekkorukban, hogy a szüleik csak akkor ölelik át őket, vagy akkor törődnek velük, ha betegek, vagy rosszul érzik magukat. Ezek az emberek úgy gondolhatják, hogy ha minden rendben lenne velük, senki nem szeretné őket, és nem figyelne oda rájuk.

Ez az energiavámpírok klasszikus védekezési mechanizmusa, de meg kell értenünk, hogy egyetlen „érzelmi vámpír” sem szándékosan cselekszik így: ez a viselkedés súlyos neurózis eredménye.

2. Félnek

Ismerős az a helyzet, amikor valaki nem mer orvoshoz fordulni, mert retteg attól, hogy szörnyű diagnózist kell hallania? Ugyanez igaz a pszichológia esetében is. Az emberek néha annyira félnek megtudni az igazságot önmagukról, hogy az utolsó lehetséges pillanatig halogatják a szakember felkeresését, és végtelenül sok félelmet, szorongást és szívfájdalmat viselnek el helyette.

3. Nem akarnak felelősséget vállalni

Ez az egyik legjellemzőbb oka annak, hogy miért fordulnak egyes emberek pszichológus vagy terapeuta helyett inkább jósokhoz vagy asztrológusokhoz.

Ezek az emberek sokkal kényelmesebbnek találják azt a gondolatot, hogy a sorsukért bizonyos külső körülmények, felsőbb hatalmak a felelősek, és egyszerűen nem akarnak felelősséget vállalni a saját életükért. Sokkal kényelmesebb arra várni, hogy a dolgok mintegy varázsütésre megoldódjanak, mint valódi eszközöket keresni a probléma megoldására.

A pszichológiai problémákra úgy kellene gondolni, mint egy rossz fogra. Elviselhetjük valahogy, amíg ki nem esik, elolvashatunk több száz fogászati szakkönyvet, de nem érünk el drasztikus változást.

Ha valóban meg akarsz szabadulni a problémáidtól, fordulj szakemberhez. Erre ma már szerencsére minden lehetőséged megvan, hiszen szakemberek minden nagyobb városban akadnak. Itt az ideje, hogy cselekedj.

Fotó: Dénes Roland/Unsplash

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek