GasztroMiként csavarj ki még több levet a citrusfélékből?

Miként csavarj ki még több levet a citrusfélékből?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A forró nyári napokon mi sem jobb, mint egy nagy pohár hűs limonádé! Viszont sokszor nem elég egy citrom ahhoz, hogy teli tölthesd a kedvenc poharad. Ezért mi most megtanítunk, miként használd ki maximálisan a nyersanyagot, és csavard ki az utolsó cseppet is a citrusfélékből!

Fotó: photl.com

Általában egy citrom, egy lime, egy grépfrút és egy narancs jelentik a legideálisabb kombinációt a nyári frissítő italok palettáján. Ha kézügyben van egy professzionális gyümölcscsavaró, a probléma megoldottnak számít. Azonban ha nincs ilyen géped otthon, kézzel kell kiszorítanod a gyümölcsök levét – legalább annyira hatékonyan!

* Először is, görgesd meg a gyümölcsöket az asztalon. Amennyiben klasszikus gyümölcscsavaród sincs, boldogulnod kell csupán a kezeiddel. Így ez a leggyorsabb és leghatékonyabb módja annak, hogy a citrusok levét mind megnyerd. A tenyered enyhe nyomása alatt görgesd végig a gyümölcsöket az asztalon. A mozdulat során felszakadnak a gyümölcsben lévő vékony burkok, így a lé is könnyebben kicsorog majd belőle miután kettévágtad.

* Csavarás előtt melegítsd fel a citrusféléket. Tedd a mikróba a gyümölcsöket 10 másodpercre. Ezidő alatt kb. ugyanaz a folyamat zajlik le a belsejükben, mint amikor gombócként görgeted azokat az asztalon. Gyakorlatilag az történik, hogy a mikróhullámok áttörnek a gyümölcs héján, és hatást gyakorolnak a húsban lévő vízmolekulákra. A hő hatására a héj és a gyümölcshús puhábbá válik, így könnyebb lesz a csavarás is, mikor kettévágod!

* Először fagyazd, és csak azután melegítsd fel a citrusféléket. Miért is tennéd a fagyra a gyümölcsöt, ha a rendelkezésedre áll az első két módszer? Csupán azért, mert a fagyás során a gyümölcsben lévő víz térfogata megnő, és szétszaggatja vagy legalábbis meglazítja a belső szerkezeteket. 3–4 óra fagyasztás után jöhet a mikró, kb 50–60 másodpercig. Legvégén pedig a csavarás. Ez a módszer több időt igényel, mint az előző kettő, viszont sokkal hatékonyabbnak számít.

Tény, hogy egyetlen kézi csavarási metódus során sem nyersz annyi gyümölcslevet, mint amennyit a professzionális csavarógépek képesek kiszorítani a gyümölcsből! De legalább megszabadulsz azoktól a helyzetektől, hogy a fél gyümölcsöt kell kidobnod, mivel nem sikerült kicsikarnod belőle az összes gyümölcshúst és levet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek