Miért szárad el és feketedik meg a liliom levele?

Szemet gyönyörködtető, sokféle színével, a liliom az a virág, amely képes a lakás bármelyik szobájának hangulatán dobni egy nagyot. Maga a növény tulajdonképpen nem igazán igényel különösebb törődést, de a fejlődése során előfordulhat néhány probléma. A virág veszíthet dekoratív tulajdonságából az által, hogy levelei leszáradnak és megfeketednek. De ezt a problémát könnyen orvosolhatjuk, csak tudnunk kell az elváltozás okát. A liliom rosszul tűri úgy a kevés, mint a sok fényt illetve vizet.

A liliom, mivel egy trópusi növény, ezért a gondozása is ennek tekintetében kell történjen. Ha idejében felismerjük a tüneteket, a virágot jó eséllyel megmenthetjük a pusztulástól. A virág öntözését rendszeresen végezzük és mindig kis mennyiségben. Ha mégis túlöntöztük, a felesleges vizet itassuk fel egy szivaccsal.

Miért feketedik meg a liliom levele?

Ennek oka a száraz levegő illetve a csökkent páratartalom. A liliom nem kedveli a túl száraz légterű szobákat. Ezért a levelek szélei elkezdenek száradni, majd színt is váltanak. Ez egy jel számunkra, hogy a virágnak több nedvességre van szüksége, amelyet egy szórófejes üveg segítségével orvosolhatunk.

Kevés tápanyag a virágföldben!

A levelek feketedése azt jelzi, hogy a növénynek több tápanyagra van szüksége. Márciustól szeptemberig a növényt 3-4 alkalommal öntözzük tápoldattal, a továbbiakban pedig havonta egyszer már elégséges.

Tápoldattal való túlzott kezelés!

A túl gyakori és nagy mennyiségű tápoldat használata szintén negatív hatással van a növényre. Ha száraz foltokat fedezünk fel a növény levelein, azt jelenti, túl sok tápot használunk. Ebben az esetben távolítsuk el a fertőzött leveleket, és hagyjuk a növényt regenerálódni.

Az öntözéshez használt víz mennyisége és minősége!

A liliomot szobahömérsékletű, állott vízzel kell öntözni. A víz keménysége is nagyban befolyásolja a növény állapotát. Túlöntözés esetén a növény gyökere rothadásnak van kitéve. Öntözés után 2 órával mindig távolítsuk el a fölösleges vizet az edény aljából. Nagy meleg esetén javallott a növény vízzel való permetezése.

Megfelelő fényviszony biztosítása!

A megfelelő hely kiválasztása nagyon fontos tényező. Nevelhető az ablak párkányán is, kivételt képez az északi fekvés. A túlzott napsütésnek nem javallott kitenni a növényt, de a fény hiányát is nehezen tűri.

A levelek sárgulásának az oka!

Győződjünk meg arról, hogy a gyökér melletti öreg levelek sárgulnak-e (ami természetes) vagy a fiatal levelek? Ha ez utóbbiak sárgulnak, akkor nagy valószínűséggel túl sok a napfény a növény számára. Ebben az esetben keressünk más helyet a liliomunk számára.

Bármilyen változás áll be szeretett növényünk állapotában, igyekezzünk mindig megtalálni az okot, hogy orvosolhassuk a problémát.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top