LélektárMiért nem működik egyeseknél a pozitív gondolkodás? Ezeken érdemes változtatni!

Miért nem működik egyeseknél a pozitív gondolkodás? Ezeken érdemes változtatni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ahhoz, hogy a beszédmódunkon változtatni tudjunk, hogy más szemszögből közelítsünk meg egy adott problémát, témakört, előbb a változást önmagunkban kell elkezdeni. Már ennek felismerése is előrelépést jelent, de az igazi változás nem egy nap alatt megy végbe, és erre nincs egy tuti recept, hiszen mindenki másképp él, gondolkodik, érez.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Rengeteg könyvet írtak és adtak el sikerrel, amelyek a pozitív kijelentésekről, gondolkodásról szólnak. Ezek a kiadványok többnyire hatásosak, hiszen az alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek, ha kimondják magukban, hangosan vagy halkan, hogy „Csodálatos vagyok!”, „Minden döntésem helyénvaló volt”, vagy „Értékes ember vagyok ezen a földön”, akkor ez valóban olyan hatással lehet az agyra, a gondolatokra, hogy magabiztosabbak, bátrabban lesznek. Ha pedig ezt rendszeresen gyakorolják, akkor képesek lesznek változtatni addigi rossz szokásaikon, szemléletükön. Ehhez azonban következetesség és kitartás szükséges.

De sajnos ez nem mindenkinél működik.

Egy kutatás során alacsony és magas önbecsüléssel rendelkező személyeket vizsgáltak. A két csoport egy mondatot kellett kimondjon, mégpedig azt, hogy „Én egy szerethető ember vagyok”. A vizsgálat során kiderült, hogy azok a személyek, akik rendben voltak saját magukkal, optimistán gondolkodtak, a mondat megismétlése után még jobban érezték magukat saját bőrükben, viszont az alacsony önértékelésűek szomorúbbá váltak, borúsabban látták az életüket, rosszabbul érezték magukat.

Ez utóbbira a magyarázat az, hogy a pesszimista, szomorúságra hajló emberek egy ilyen mondat után úgy érzik, hogy saját maguknak hazudnak, nem őszinték magukkal szemben.

Így az olyan kijelentések, mint a „Gyönyörű vagyok, és mindenki szeret”, „Imádom minden egyes sejtemet”, ezeknek az embereknek nem segítenek, sőt még mélyebbre taszítják őket.

Az ő esetükben inkább érdemes az önbecsülés-növelést úgy megközelíteni, hogy mondogassák maguknak azt, hogy „Nem vagyok a leggyönyörűbb, de van, ami szép rajtam, ami pozitív bennem”, vagy „Bizonyos sejtjeim rendben vannak, azokat szeretem”.

Ez már egy jó kezdés!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek