“A stressz csökkenti a bőr védekező kapacitását. Mindezek akkor alakulnak ki, amikor krónikus stresszről beszélünk. Ha nincs elegendő kollagén bőrünkben, megszűnik a rugalmassága, és fáradtabbnak látszunk”, magyarázta Amit Sood, a Mayo Klinika professzora.

faradt

Bőrünk melanin tartalma is zuhanni kezd, ha stressz ér bennünket, aminek hiányában sápadtak, színtelenek leszünk – főleg az arcunk. Minden alkalommal, amikor stressz alatt vagyunk, önmagunkkal harcolunk.

“Fáradtak maradunk elégséges alvás után is, többet eszünk, esik a munkabírás, és a másokkal való kapcsolattartás is unalmas, kedvetlen”, magyarázta Sood.

További kényes hatása a stressznek, hogy arcunk is veszít sugárzásából, és gyakran “visszataszítóvá” is válhat (nem hiába mondják, hogy az arc a lélek tükre).

Szem alatti karikák, táskák alakulnak ki, ha a test az éjszakai alvás folyamán nem képes regenerálni erőforrásait – mondja a belgyógyász és aneszteziológus, dr. Michael Roizen. Néha napközben sem árt, ha neved kendővel töröljük meg arcunkat, vagy egyenesen megmosakszunk. Nem csak a reggeli mosakodásnak van jótékony hatása, ugyanis a felszínen lévő víz egy részét a bőr azonnal magába szívja, mintegy hidratálva magát, ami lassítja a táskák és karikák kialakulását.

“Normális esetben, az alvási idő alatt, a víz egyenletesen elszállítódik a szervezetben. Az alvás hiánya viszont a víz felgyülemlését okozza a szemek alatt”, erősítette meg Roizen.

Roizen és Sood egyetértenek abban, hogy a stressz egyenes úton az alvás hiányához vezet, amely egy veszélyes körbe csalhatja, vagy kényszeríthet bárkit. Rosszul ébredünk, rossz a teljesítmény, így másnap pótolnunk kell, ami megint oda vezet, hogy alig marad időnk pihenni. A stressz az öregedésünk első oka – vonták le a konklúziót a tudósok.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.