HolotropikumMiért érezzük néha úgy, mintha hangyák mászkálnának a végtagjainkban?

Miért érezzük néha úgy, mintha hangyák mászkálnának a végtagjainkban?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Minden bizonnyal te is egyszer legalább megtapasztaltad, hogy milyen érzés az, amikor “hangyák mászkálnak” a végtagjaidban. Fura és nagyon bizarr, és igen kellemetlen tud lenni, ha sokáig nem múlik el. Na de vajon mi okozza ezt a fura érzést?

Néha annyira kellemetlen ez a bizsergés, hogy inkább nem is mozgatnád meg a végtagjaidat, csak, hogy ne érezd.

Az Országos Neurológiai Rendellenességek és Stroke Intézet szerint ezt a fura zsibbadást, égést vagy szúrást paresztéziának nevezik. Általában a kézfejben, karban, lábszárban vagy lábfejben érződik, de előfordulhat a test többi részein is. Olyan, mintha egy csomó hangya mászkálna a testen, igencsak kellemetlen.

A zsibbadás általában előzetes figyelmeztetés nélkül jelentkezik, éppen ezért sokan nem is emlékeznek pontosan, hogy mikor és hogyan kezdődött. Nem mindig okoz fájdalmat, többnyire csak egy kellemetlen érzéssel jár együtt. Világszerte emberek milliói szenvednek ettől az érzéstől.

Bekövetkezhet úgy is, ha hosszú időn keresztül ugyanabban a pozícióba ülünk vagy fekszünk, és elnyomjuk valamelyik testrészünket. Ilyenkor általában tartós nyomást gyakorolunk egy bizonyos idegre, és ez okozza a zsibbadás érzését. De valamilyen betegség, mint például idegsérülés, porckorongsérv, vagy valamilyen daganat is okozhatja ezt az érzést.

Meddig tart a bizsergő érzés?

Miután az érintett idegre történő nyomás megszűnik, általában elmúlik a zsibbadás, és újra normalizálódik a vérkeringés. Annak érdekében, hogy ez megtörténjen, egyszerűen mozgassuk meg a zsibbadt testrészt, nyújtsuk vagy masszírozzuk meg, még akkor is, ha ez nehezünkre esik. A bizsergés fokozatosan csökken, majd eltűnik.

A paresztézia lehetséges következményei

  • vérkeringés problémák;
  • az alvás közbeni rendellenes testtartás miatt másnap fáradtság vagy csökkent munka teljesítmény észlelhető;
  • nehéz járás vagy vezetés;
  • fokozott esésveszély;

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

Ha rendszeresen tapasztalod a paresztézia tüneteit, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, mert a központi idegrendszert érintő rendellenességek is okozhatják. Olyanok, mint például a stroke, szklerózis multiplex, vagy agyvelőgyulladás, de daganat vagy érkárosodás is okozhatja ezt a problémát.

Forrás: Brightside.me

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek