KuriózumMiért bukik el a legtöbb romantikus párkapcsolat? - egy Buddhista szerzetes vall...

Miért bukik el a legtöbb romantikus párkapcsolat? – egy Buddhista szerzetes vall erről

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A jól működő, sikeres és romantikus párkapcsolat mindenki fejében más és más elképzelés szerint él, mert mindenki különböző dolgokat vár el a szerelemtől. Most azonban egy más szemszögből közelítjük meg a jelenséget, mégpedig az egyik legkiemelkedőbb Buddhista szerzetes, Dzonsar Khyentse meglátása szerint, melyről egy videó is készült.

Miért bukik el a legtöbb romantikus párkapcsolat? - egy Buddhista szerzetes vall erről
Fotó: Flickr.com

A buddhista láma szerelemről alkotott filozófiája sokakra inspirálóan hathat, mert egyből a lényeget és az igazat ragadja ki. Dzonsar Khyentse egy történettel indít, melyben elmeséli, hogy hogyan is jutott el arra az elhatározásra, hogy a buddhista szerzetes életmódnak szenteli életét. Élete egyik legfontosabb kérdésével apjához fordult: szerzetes legyen, vagy inkább házasodjon meg? Az apja ekként válaszolt: „Tégy úgy, ahogy jónak látod, de ha engem kérdezel, a szerzetesi élet és a házasság is ugyanolyan nehéz feladat.” És amint láthatjuk Dzongsar Khyentse a szerzetesség mellett döntött.

A felvétel többi részében elmeséli, hogy hogyan törték össze fiatal korában a szívét, és ez a csalódás hogyan segített neki abban, hogy egy sokkal bölcsebb szemlélettel vizsgálja a szeretet és a szerelem kérdését.

Meglátása szerint egy sikeres kapcsolat létrejöttét 4 buktató teheti tönkre:

Szabályozottság

Szabályozva lehetünk a szüleink, nevelőink, iskolánk vagy akár környezetünk által, és azt jelenti, hogy döntéseinket és tetteinket valamiféle normának megfelelően hozzuk meg. Sokszor nem is vagyunk tudatában, hogy egyes döntéseinket ennek a szabályozottságnak hatására hozzuk, mert beépül a tudatalattinkba. Dzongsar magyarázata szerint ritkán irányítjuk valóban mi az érzelmeinket, mert az agyunk sokszor automatikusan lereagálja a minket ért impulzusokat. Annak érdekében, hogy ezt megakadályozzuk, és irányítani tudjuk reakcióinkat tudatosan oda kell figyelnünk a jelen pillanatra és meg kell éljük azt.

Bizonytalanság

A kapcsolatban élés vágyát sokszor a bizonytalanság szüli, mert úgy érezzük nem vagyunk teljesek és a kiteljesedést egy partner személyében keressük. Dzongsar szerint a bizonytalanság legnagyobb szimbóluma az esküvői karikagyűrű. Azzal, hogy aláírjuk a házassági levelet és gyűrűt cserélünk tulajdonképpen meggyőzzük saját magunkat, hogy most már nem veszthetjük el a másikat. Egy egészséges kapcsolatban önmagadban kell megtalálnod a kiteljesedést, és ha elszánjunk magunkat a házasságra, azelőtt tisztázzuk magunkban, hogy valóban ezt akarjuk-e?

Félreértések

Dzongsar szerint nincs is fontosabb a kommunikációnál. Néha a szavainkat az érzelmeink generálják, így azok folyamatosan változnak, éppen ezért sokszor van úgy, hogy nem tudjuk, hogy párunk mit is akar, mire vágyik, csak gyűjtjük az információfoszlányokat és próbáljuk kitalálni mi is folyik éppen a másik ember fejében. Hogyan lehet ezt az akadály leküzdeni és sikeres kommunikációt folytatni? Úgy, hogy szívből beszéljünk, ne hagyjuk, hogy az elménk megszűrje a mondanivalónk tartalmát. Felejtsd el a szavak magadba fojtását és a hallgatást, mert senki sem gondolatolvasó.

Hamis feltételezések

Bzongsar szerint minden kapcsolat elején a felek a legjobb formájukat akarják hozni. Ilyen például az ajtón való előreengedés, vagy a kabát lesegítése. Szerinte ezek megölik a kapcsolatot, mert ahogy az érzelmek egy idő után lecsendesednek úgy ezek a gesztusok is feledésbe merülnek, és már nem is illünk abba a képbe, amit a másik a kapcsolat elején megalkotott rólunk.

Ne játsszuk meg magunkat, aki szeret, az úgyis szeretni fog amilyenek vagyunk. Dzongsar mindezek ellenére kihangsúlyozza, hogy ne féljünk a párkapcsolatoktól, csak vigyázzunk, hogy ne essünk saját elvárásaink és reménykedéseink csapdájába. Sose feledkezz meg arról, hogy semmi sem állandó, ezért fontos, hogy elég teret és szabadságot adjatok egymásnak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek