KuriózumMi történne, ha ezentúl nem hámoznánk meg a zöldségek és gyümölcsök héját?

Mi történne, ha ezentúl nem hámoznánk meg a zöldségek és gyümölcsök héját?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Régebb a vidéken élő nagyszülőknél, ha leszakítottunk egy almát a fáról, egy paradicsomot, egy uborkát a növény száráról, úgy ettük meg, ahogyan volt, mondhatnánk: szőröstől-bőröstől, az az héjastól. És sok esetben meg sem mostuk, esetleg hozzátörültük a blúzunkhoz, és nem lett semmi bajunk. Persze, a háztáji zöldségek, gyümölcsök nem is voltak rovarírtózva, permetezve, műtrágyázva.

zoldseghamozas

Nézzük, hogy mely zöldségeket, gyümölcsöket nem kell meghántani, nyugodtan megehetjük héjastól is, ha nem voltak vegyszerrel kezelve.

1. Alma

Ezzel a népszerű gyümölccsel kapcsolatban sokan úgy gondolják, hogy amennyiben eltávolítják a héját, könnyebben meg lehet majd emészteni. Ez nem így van. Az alma héja ugyanis rostokban, cellulózban gazdag, amelyek serkentik az anyagcserét, emellett még flavonoidokat is tartalmaz, amelyeknek erős antioxidáns hatóanyaguk van, mint a C-vitaminnak is, és amelyek a rákkal szemben is védelmet nyújtanak.

2. Burgonya

Ezt a gumós zöldséget sokféleképpen használják, inkább meghámozva, megsütve, pürésítve tálalják. Azonban a burgonya héjában 20 százaléknyi tápanyag található, köztük C-vitamin is, nem beszélve a rostokról. Így egy alapos mosást követően nyugodtan a héját is megehetjük.

3. Padlizsán

A lilás színű zöldségekben, így a padlizsánban is megtalálható a nasusnin nevű fitonutriens. Ez egy erős antioxidáns, amely megakadályozza az idegsejtek károsodását, a sejtek öregedését, és különböző betegségektől is megóv.

4. Édesburgonya

A zöldség héja C-vitaminban gazdag, de megtalálható benne a kálium, a béta-karotin, így érdemes héjastól fogyasztani.

5. Uborka

Az uborka héja tele van antioxidánsokkal, rostokkal. Ezért fogyasztása azoknak is ajánlott, akik székrekedéssel küzdenek.

6. Sárgarépa

Ha a gyökérzöldség friss és jól meg van mosva, akkor nyugodtan együk meg héjastól. Sok antioxidánst juttathatunk be a szervezetünkbe.

7. Paszternák

Ahogyan rokonának a sárgarépának, a paszternák héja is tele van antioxidánsokkal, így nem érdemes meghámozni, miután alaposan megmostuk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek