HolotropikumMi történik az agyadban, amikor nagyon fáradt vagy?

Mi történik az agyadban, amikor nagyon fáradt vagy?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Voltál-e már annyira fáradt, hogy úgy érezted, félig már alszol? A „Nature” egészségügyi magazin által nemrégiben közzétett tanulmány szerint ugyanis éppen ez történik az agyaddal, ha teljesen kifárasztod – számol be róla a Times.com.

A kutatócsoport egereken kísérletezett. Azt figyelték meg, milyen hatással van a fáradtság az állatkák agyára és a benne lévő neuron-kötelékekre. Az eredményekből arra a következtetésre jutottak, hogy a kimerültség nagyjából az álomhoz hasonló állapotot vált ki az idegsejtekben.

A kísérlet célja az volt, hogy pontosabb választ adjon az alvás fontosságáról, a pihenés szükségességéről, valamint a fáradtság hatásairól az egészségre.

Giulio Tononi, a Madisoni Wisconsin Egyetem professzora és kutatócsoportja az egerek agya által kifejtett elektromos aktivitást mérték, miközben folyamatosan meggátolták az állatokat abban, hogy álomba szenderedjenek. Ennek következtében, a 11 kísérleti egér agyának bizonyos területein visszaesett az agyi aktivitás mértéke, a feltérképezett állapot pedig nagyjából megegyezett azzal az agyi aktivitással, amelyet éjjel, alvás közben tapasztalhatunk, alvási időnk 80%-ában – és ez általában nem foglalja magába azt a periódust, amikor álmodunk.

Tehát, annak ellenére, hogy az egerek még ébren voltak, egyes neuronjaik már rég „aludtak”. És minél tovább maradtak ébren az állatok, az „alvó” neuronokból álló terület egyre fokozódott.

Ügyességi próbaként, az egerek ketrecébe, nehezen elérhető helyre, a kutatók kockacukrot tettek. A kipihent állatokkal szemben, a kimerített egerek közül egyik sem volt képes eljutni a cukorig. Ez azt jelentette a tudósok számára, hogy hiába vannak nyitott szemmel az állatok, agyilag már rég alszanak, így a megfelelően gondolkodni és cselekedni sem képesek.

Hogy a fenti kísérlet eredményeit mennyire lehet az emberekre (is) vonatkoztatni, még nem tudni. Ezt konkrét felmérés még nem bizonyította. Arra viszont már akadt példa, hogy azok a személyek, akik 24 órán át nem aludtak, hasonlóan viselkedtek, mintha ittasak lennének. Illetve, a kimerült sofőrök is vezettek már úgy járművet és okoztak fatális balesetet, mintha alkohol hatása alatt lettek volna.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek