HolotropikumMi lesz, ha véletlenül lenyeled a rágógumit?

Mi lesz, ha véletlenül lenyeled a rágógumit?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Biztosan veled is megtörtént már, hogy véletlenségből leszaladt a torkodon a rágógumi. Ha még nem tudtad, ez a téma sokakat foglalkoztatott már, ennek következtében pedig számos téves riogatás is született, a rágó lenyelése okozta esetleges mellékhatások miatt.

Fotó: Flickr.com

A szakembereknek sikerült idő közben néhány rémhírt tudományos alapon is megcáfolniuk – mint például azt, hogy a rágógumi képes 7 évig is emésztetlenül lapulni a gyomorban. Kutatásokkal ugyanis bebizonyították, a lenyelt rágó biztosan nem ül ennyi ideig a gyomorban, mint ahogyan a szívhez sem tud hozzátapadni (ezt szerintem nem is kell megmagyaráznunk, miért…).

De nézzük meg, milyen „útvonalat” jár be a lenyelt rágó

1. „Problémás” összetevők fázisa

– a rágógumit gumiból, édesítőszerekből, színezékekből és szintetikus aromákból készítik, amely mind-mind káros lehet a szervezetre, hiszen mű. A gumi viszonylag emészthetetlen, abszolút nem gyomorbarát összetevőinek köszönhetően, mint például a természetes kaucsukhoz hasonló elasztikus anyagok, szintetikus polimérek vagy a műanyag. Továbbá viasz, emulgálószer és zsír is van benne. Mindezek miatt, a gyomor nem képes azt úgy feldolgozni, mint a többi élelmet, amit elfogyasztunk.

2. A szervezet „titkos fegyverei”

– itt lépnek közbe azok a módszerek, amelyekkel a szervezet mégis valamilyen módon megkísérletezi eltávolítani magából, „megemészteni” a lenyelt rágógumit. Elvileg, nem minden kerül megemésztésre azok a dolgok közül, amiket megeszünk, így a szervezet is vigyáz arra, hogy a rágót kiürítse a gyomorból, és sikeresen kivezesse a belekből is, két nap leforgása alatt. Még ha ragadós is a rágó, az sosem fog megtapadni a belek falán.

Valahányszor befalunk egy rágót, a nyál által a szervezet máris hozzálát a megemésztéséhez, felbontásához, viszont azt csak a benne lévő cukrok és színezékek szintjén képes elvégezni. A gumi maga ugyanis egészben marad, rághatnád akár egy évig! Mihelyt ez az anyag a gyomorba kerül, az emésztési folyamat során a szerv izmai összehúzódnak és ellazulnak, így lehetőséget adva az „idegen tárgyaknak”, hogy kicsusszanjanak, tovább a belekbe.

3. Elzárja az emésztési rendszert

– fennállhat annak a lehetősége is, hogy rágó mégsem tud lecsúszni. Ez akkor következhet be, ha egyszerre nagyobb mennyiségű rágót vagy több kisebb rágógumit nyelünk le, egymás után. Ebben az esetben, a szervezet nem képes ekkora adag „betolakodóval” elbánni ilyen rövid időn belül, ezért feladja a küzdelmet. Az ilyen esetek leggyakrabban a gyerekeknél fordulnak elő, hiszen az ő nyelőcsövük vékonyabb, és az emésztőrendszerük is kényesebb, mint a felnőtteké. Nem beszélve arról, hogy a nagyok inkább odafigyelnek, ha egyszer már nyeltek rágót, de a kicsiknek még nem terjed ki a figyelmük ilyen apró önvédelmi „szabályokra”.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek