HolotropikumMi a különbség az allergia és az ételérzékenység között?

Mi a különbség az allergia és az ételérzékenység között?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Biztosan hallottál már a liszt- vagy a laktózérzékenységről. Esetleg van is olyan személy a családodban, baráti körödben, aki menekül a mogyorótól, tengeri rákoktól vagy olyan élelmektől, amelyek allergiás rohamokat válthatnak ki.

A két dolog – az élelemre való érzékenység és az allergia – között azonban hatalmas különbség van. Mi most eláruljuk, hogy melyek azok.

Élelemre való allergia

Amikor a városban elköltendő vacsora előtt valaki megkérdi a pincértől, mit tartalmaz az étel, nem kötözködni akar, hanem csak az életét próbálja védeni. Ugyanis az élelemre allergiás személyek szervezetében az adott eledel súlyos, akár életveszélyes reakciókat vált ki, mindössze néhány perccel annak elfogyasztása után.

Ezekben az esetekben, az elvörösödéstől, csalánkiütéstől, orrfolyástól elkezdve hányingerig, gyomorgörcsökig, légzészavarokig vagy mellkasi fájdalomig bármi előállhat. A legveszélyesebb mellékhatás az anafilaxiás – egyszerre több szervrendszert érintő sokk, amely halálos kimenetelű is lehet.

Az ételallergiát leggyakrabban a tojás, tej, mogyoró, szója és a tengeri rákok válthatják ki. De nem kizárt az sem, hogy az eper vagy más gyümölcs nem okozhat hasonló problémát.

Ha allergiás vagy, és mégis fogyasztasz a tiltott élelmekből, tulajdonképpen az történik, hogy a szervezet tolakodóként fog az adott eledelre tekinteni, és megpróbál mindent bevetni az antitestek által annak érdekében, hogy azt kitessékelje magából. Amit pedig te fizikailag is megérzel nem más, mint az immunrendszer természetes önvédelmezésének az eredménye. Hogy ezt elkerüld, csakis annyit tehetsz, hogy kerülöd a veszélyt jelentő élelmeket.

Amennyiben nem tudod magadról, hogy allergiás lennél, de abban sem vagy teljesen biztos, hogy nem, jobb, ha teszteket végeztetsz a helyes diagnózis érdekében. Ne alapozz arra, hogy eddig semmi bajod nem volt! Az allergiás tünetek ugyanis sokszor felnőttkorban állnak elő, holott gyerekkorban annak még semmi jelét nem mutatták.

Élelemre való érzékenység

Ez az egészségügyi probléma abban különbözik az előbbitől, ahogyan megnyilvánul. Míg az allergia életveszélyes tünetekkel járhat, addig az érzékenység nem vált ki ennyire drasztikus reakciót a szervezetben. Igaz ugyan, hogy kellemetlen érzést okoz, de nem az immunrendszerre gyakorol hatást, hanem az emésztőrendszerre. Tünetei között megtalálható a gyomorfájás, puffadás, hányinger, hasmenés, égető érzés a gyomorban, fejfájás, sőt ingerlékenység.

Újabb különbség, hogy az allergiák azonnal kiváltják hatásukat a szervezetben, az ételre való érzékenység viszont fokozatosan árt a bélflórának és gyomornak.

Ezutóbbi sokkal gyakoribb, mint az allergia – 10 emberből 8 élelemre érzékeny. A legtöbben az élesztőre, tojásfehérjére, tehéntejre és a gluténra érzékenyek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek