HolotropikumMi a közös a gyerekek és a kutyák közt?

Mi a közös a gyerekek és a kutyák közt?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha te az a kutya tulajdonos vagy, aki nem lát semmi különöst abban, hogy kedvencét gyerekként kényeztesse, íme pár jó hír: a PLoS One tudományos lap legújabb kutatása szerint a kutyusok és gyerekek kísértetiesen hasonlítanak egymásra ahogy a felnőttekre vannak utalva.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Egy kis történelem: az első kutyák, melyek követték őseinket ezelőtt 15000-33000 évvel éltek, de hogy miért tették még mindig vita tárgyát képezi. Egyesek úgy vélik, hogy őseink farkasokat szelídítettek, melyek a falu közelében ólálkodtak ételmaradék után lesve. Mások szerint szimbiotikus kapcsolat alakult ki kutyák és az emberek közt, mivel megehették a nagy vadászatokból származó maradékot.

Ebben az új tanulmányban a Bécsi Állatorvosi Egyetem kutatója azt vizsgálta, milyen függőség van a kutya és gazdája közt. Ehhez a kutató és csapata egy csoport kutyát tanulmányozott, akik finomságokat nyerhettek az által, hogy kutyáknak szánt játékokkal játszottak. Három különböző helyzetet hoztak létre: mikor a gazda nem volt jelen, mikor jelen volt ám csendben és mikor jelen volt és buzdította kutyusát. A tudósok azt találták, hogy amennyiben a gazdi nem volt jelen a kutyákat kevésbé érdekelte a jutalomfalat.

Aztán a kísérletet megismételték úgy, hogy a tulajdonos helyett egy idegen volt jelen, aki buzdította őket. Meglepve tapasztaták, hogy a kutyákat szinte hidegen hagyta a buzdítás, még akkor is, ha ínycsiklandó jutalomfalat volt a tét.
Ezt a tudósok „secure base effect”-nek nevezték. Ezt John Bowlby pszichológus a csecsemők, gyerekek esetében „tartós pszichológiai kötődésnek az emberek közt” nevezte. A csecsemők függnek a szüleiktől, mert ételre, biztonságra és szeretetre van szükségük, míg szembesülnek az ismeretlen világgal.

Ugyanez figyelhető meg a kutyák esetében is. A gazdájukhoz kötődnek, nem pedig valami falatot kínáló imposztorhoz. Ez az első bizonyíték, hogy hasonlóan működik a „secure base effect” kutyák és tulajdonosuk illetve a gyerekek és szüleik közt.

„Érdekes lesz tanulmányozni, hogyan alakult ki ez a viselkedésforma a kutyáknál, direkt tanulmányozással.”
Más szóval: Hajrá! Kényeztesd el a kedvenced.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek