HolotropikumMi a baj a gyerekemmel? Ismerd fel időben a gyermekkori depresszió tüneteit,...

Mi a baj a gyerekemmel? Ismerd fel időben a gyermekkori depresszió tüneteit, hogy segíthess!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A gyermekeknél jelentkező hangulatzavarok, depressziós kórképek az elmúlt időben a specialisták figyelmének a középpontjába került, egyrészt a sajátosan megnyilvánuló – életkoronként változó – tünetek miatt, másrészt pedig a szűkös terápiás lehetőségek miatt. Ebben a bejegyzésben a gyermekkori depresszió sajátosságait ismertetjük kiemelve az egyes életkorokra jellemző tüneteket.

depresszios-gyerek

A szomorúság érzése egy természetes és minden kultúrában egyöntetűen jelenlevő érzés, amely meghatározza emberi létünket. A felnőttek, akiknél az érzelmi intelligencia kifejlődött könnyen megfogalmazzák és szavakba öntik az érzést. De mi történik a gyermekek esetében?

Annak ellenére, hogy már egy éves kortól jelen van a szomorúság, mint jellemző emberi érzés és több-kevesebb szenvedést okoz a kisgyermek lelki világában, valójában csak 6 éves kor után érik meg arra, hogy verbálisan is közölni tudja: “Szomorú vagyok!

Azonban rendelkezésére áll a non-verbális kifejezésmód, amely a gesztusok, viselkedés, arckifejezés stb. által közli, hogy a gyermek érzelmi szempontból nincs egyensúlyban.

Lehet depressziós a kisbaba?

Az újszülött a sírás által kommunikál a külvilággal. A sírás hossza, minősége mindig hasznos információt hordoz a kismamáknak. Másképp sír, amikor éhes, görcsöl, vagy amikor szomorú a csöppség.

A kisbabák esetén az anyától való hosszabb ideig tartó elválasztás adhat egy belső nyugtalanságot, szomorúságot. Ilyenkor a csecsemő hosszas ideig vigasztalhatatlanul sír, gyakran utasítja vissza a táplálékot, kevésbé élénk, megállhat a súlygyarapodás annak ellenére, hogy testileg egészséges.

Hogyan ismerhető fel az óvodás kisgyermek depressziós tünete?

A szülők és a külvilág az ilyen gyereket úgy jellemzik, mint aki morcos, duzzog, haragos. A sírás nem mindig kötelező vagy jellemző tünet. Inkább fontos odafigyelni azokra az apró ellenállásokra a gyermek részéről, amelyek a depresszióra utalhatnak:

Az étel visszautasítása, étvágytalanság, fájdalmas hasi tünetekre való panaszkodás,

Izoláció – nem keresi más gyermek társaságát- több igénye van arra hogy egy védett helyen egyedül legyen, vagy teljesen elbújik a szülők elől.

Kimarad a közös játékból, folyamatosan nyugtalan, nem találja a helyét. A játék gyakran lehet destruktív, össze vissza dobál, toporzékol, szétrombolja a felépített kockákat, széttépi a könyvlapokat.

A belső feszültség jeleként megjelenhet ismét az éjszakai ágybavizelés vagy széklettartási gondok.

A kisgyermek arca szomorú, ritkábban mosolyog és nevet, mint társai.

A szülők közötti feszült hangulat, a gyermekkori fizikai, pszichés, abúzusok, nem megfelelő érzelmi gondoskodás kiválthatja és fenntarthatja a kisgyermek depresszióját.

Az iskolai teljesítmény csökkenése az iskolás gyermek depressziójára utalhat

Gyakran a pszichoszomatikus tünetek jelzik a depresszió kezdetét. Az iskolás gyermek fejfájásról, gyomor bélrendszeri tünetekről panaszkodik, nem akar reggel iskolába menni. Ehhez vegetatív tünetek is társulhatnak, mint izzadás, szívdobogásérzés, vagy akár hányás és szorongás kíséri ezt az állapotot.

Idővel a gyermek érdektelennek tűnhet, csökken a figyelme és az iskolai teljesítőképessége. Ahogy a tünetek súlyosbodnak egyre gyakoribbak a hiányzások vagy az iskoláztatás teljes visszautasítása.

Nem érdeklődik az új játékok és a társai iránt. A depressziós gyermek életereje, energiája csökken

Frusztrációt okozó vagy pszichésen megterhelő helyzetben kétféle magatartásformát mutat. Vagy visszahózódik és tehetetlenül sír, vagy pedig dührohamot produkál, kiabál, és a nyugtalansága akár fizikai tettlegességig is fajulhat.

Az iskolás gyermekek még nem tudják belső érzéseiket pontosan felismerni és kifejezni így ritkán fogalmazzák meg azt, hogy szomorúak, inkább arra hivatkoznak, hogy nincs kedvük, unatkoznak.

Habár az öngyilkossági rizikó nagyon kicsi ebben a korban, de ha konkrétan rákérdeznek, azt mondják, hogy meg akarnak halni.

A serdülőkor, mint kritikus életkor

A serdülőkorban az érzelmi intelligencia folyamatos kibontakozásával a gyermekek egyre inkább felfigyelnek belső lelki történéseikre, kezdik megérteni és kifejezni azokat.

A serdülő már felismeri a depresszív tüneteket. Képes megfogalmazni a szomorúság, tehetetlenség, reménytelenség, haszontalanság érzését. A társuló fizikai tünetek és az alvászavarok miatt gyakran panaszkodik fáradtságról, energiahiányról, étvágytalanságról.

Ebben az életkorban egyre nagyobb jelentőséget kap a külső, a testalkat. Az énképük nagyon sérülékeny, nem érzik értékesnek, szépnek magukat.

Az öngyilkossági és a halállal kapcsolatos gondolatok társulhatnak a kórképhez egy súlyosabb kórkép jelenlétét jelezve.

A serdülőkori depresszióra hajlamosak azok a fiatalok, akik társadalmi- családi szempontból hátrányos helyzetűek, akiknél van genetikai talaj a hangulatzavarok kialakulására, akik fizikai- érzelmi-nemi abúzusnak voltak kitéve, vagy iskolában kudarcot vallottak, vagy más érzelmileg megterhelő stresszhelyzetnek voltak kitéve.

A tünetek felismerése esetén forduljanak pszichológus vagy gyermekpszichiáter szakemberhez a helyes kórisme és kezelés módjának megválasztása érdekében.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek