Előfordult már, hogy nyolc órai alvás után reggel mégis fáradtnak éreztük magunkat, és azzal a kellemetlen érzéssel ébredtünk, hogy egész éjjel rosszul aludtunk? Bizonyára sokan tapasztaltuk már ezt a helyzetet, és talán innen született a nagy kérdés is: vajon et nem az éjszakai alvás során felvett testhelyzetünkkel van kapcsolatban?

A háton, a hason és vagy az oldalunkon összegömbölyödve történő alvás a legpihentetőbb és a legegészségesebb? Ezt a vitát, a közösségi médiában, Allan Bell, az amerikai CBS csatorna újságírója indította el, aki az alábbi ábrát is közzétette a Twitter oldalán is, amelyben 18 különböző fekvési pozíciót mutat be, melyeket általában az emberek felvesznek az éjszakai alvásuk során.

Allan, azt a kérdést tette fel a közönség számára, hogy melyik pozíciót részesíti előnyben a 18 közül, miközben azt is elárulta, hogy az Ő személyes kedvence a 9-es.

Ez a látszólag banális téma sokféle és érdekes reakciót váltott ki az emberekből.

A legjobb a háton való alvás lenne?

Dr. Shelby Harris, az alvásgyógyász szakember azt mondja, hogy ha hátfájdalommal ébredünk reggelente, akkor lehet, hogy meg kellene változtatni a háton való alvási szokásunkat, bár véleménye szerint ez a legjobb alvási pozíció.

“Az embereknek csak 8% -a alszik a hátán, de valójában ez a legjobb testhelyzet, hogy a test kipihenje magát. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy elkerüljük a gyomorégést, valamint a nyakunk és a gerincünk is képes pihenni!” – magyarázta az orvos a Popular Science oldalán.

Azt mondja, hogy lehet akár „gyakorolni” is a háton való alvást, ha egy-egy párnát helyezünk a testünk mindkét oldalára, és egyet a térdünk alá, amely megakadályozza, hogy álmunkban oldalra forduljunk. Ez a testhelyzet azonban nem ajánlott azok számára, akik horkolnak vagy alvási apnoéban szenvednek.

Vagy talán az oldalunkon való alvás a jó?

Caroline Rome, a szofrológia szakorvosa (orvosi tudományág, amelynek célja az emberi szervezet erősítése azáltal, hogy bizonyos gyakorlatok révén, fizikailag és mentálisan is a teljes relaxáció állapotába kerül), azt mondja, hogy nincs „csodatévő” alvási testhelyzet.

Az alvás minősége számos paramétertől függ, a genetikától egészen a matrac minőségéig. Tudományosan igazolták azonban azt a tényt, hogy az egyik oldalon történő alvás közben az agyunk jobban „megtisztul”: kiküszöböli a szív- és érrendszerből, a tüdőből és agyból a méreganyagokat. De ez a testhelyzet nem ajánlott azok számára, akik stressz okozta gastrooesophagealis refluxban szenvednek. Ezen személyek számára a háton való alvás ajánlott.

Vagy netán a hason alvás a tuti?

Ha valaki számára semmi sem lenne kellemesebb és pihentetőbb, mint a hason alvás, arccal a párnán, nos ez a helyzet nem a legmegfelelőbb a testünk számára. Az orvosok szerint ez a helyzet a nyelési izmok és a légcső meghúzódását okozhatja, valamint így a mellkasra nehezedő nyomás, légzési nehézségeket eredményezhet.

A helyzet nem ideális a nyakunk számára sem. Amikor a hasunkon alszunk, a fej az egyik oldalra fordul, és a gerinc így torzulásokat szenvedhet. Ha azonban ezt a helyzetet részesítjük előnyben, jó, ha van egy jó kemény matracunk és egy meglehetősen alacsony párnánk.

Az összegömbölyödött alvási pozíció sem lenne jó?

Talán ez a leggyakoribb testhelyzet alvás közben, de ez sem győz meg mindenkit. Magzati póznak is nevezik, és ebben a testhelyzetben a gerincnek már nincs meg a természetes görbülete, mivel egy ívet vesz fel.

A test összegörnyed és a bordáknak nincs elegendő helyük. Ha azonban ebben a helyzetben szeretünk aludni, akkor javasolt, hogy az egyik térdünket húzzuk fel, míg a másik lábunkat tartsuk kifeszítve, hogy ezáltal csökkentsük a medencénkre nehezedő nyomást.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.