KuriózumMegtalálták a világ legrégebbi palackpostáját

Megtalálták a világ legrégebbi palackpostáját

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Guiness Rekordok könyve szerint a valaha talált legrégebbi palackpostát egy skót tengerész találta a nyíl tengeren. Egy Shetland-i halász úgy néz ki 5 évvel überelte mindezt, amikor halászat közben egy úszó üveget talált, amiben egy papírra rótt szöveg raboskodott – és mindezt 5 évvel idősebbnek tűnik a keltezés szerint, mint a korábbi rekorder.

Andrew Leaper, a szóban forgó kalózüzenet megtalálója, pontosan 97 éves és 309 napos korában emelte ki az üveget a tengerből (a megtalálása napján), április 12-én, az Északi Tengeren, nem messze Shetland partjaitól.

Az már csak a véletlen műve, hogy a korábbi rekordot tartó üzenetet – amit 2006-ban találtak meg – Andrew egyik ismerőse, Mark Anderson találta meg, ugyanezzel a hajóval cirkálva.

“Láttam amint az üveg a hálóban rekedt, és minél hamarabb ki akartam onnan venni, mert láttam egy üzenetet tartalmaz” – mondta Leaper.

Elképesztő az az egybeesés, ami a két üzenet kapcsán alakult ki (ugyanazon hajó, ismerős megtalálók, egy újabb rekord). Szakértők szerint annyi az esélye ennek, mint kétszer egymás után tarolni a lottón – így a halászkomák nagyon szerencsésnek is érezhetnék magukat akár.

A rekordot verő palackban egy képeslap rejtőzött, amin a “feladó” arra kéri a megtalálóját, hogy írja le pontosan a felfedezés időpontját és helyét, majd juttassa vissza a >>Skót Halászati Igazgatósághoz<Ezen üzenet 1914, június 10-én lett keltezve, C. H. Brown kapitány néven, aki a Glasgow-i Navigációs Iskola kadétja volt.

Azt hinnénk, hogy csak egy fapados megoldásként szerepelt a tengerészek eszköztárában a palackposta, de a modern történészek kiderítették, hogy nagyon is bevett szokás volt üvegeket elszórni az óceánon.

“Elképesztő, hogy majd’ 98 év elteltével is találunk érintetlen üvegeket a tengeren, és fantasztikus, hogy ez a darab milyen kitűnő állapotban maradt fenn” – mondta Richard Lochhead. Lockhead azt is hozzátette, hogy nem szokványos üvegről van szó, ugyanis a századfordulón már tudományosan tesztelt, speciálisan palackpostára szolgáló üvegeket készítettek, amikben (amint a példa is mutatja), akár évtizedekig is fennmaradnak az iratok.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek