HolotropikumMegtalálták a túlsúlyosság okát!

Megtalálták a túlsúlyosság okát!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az ínycsiklandó ételeket ábrázoló fotókban rejlik a túlsúlyosság oka – állítják amerikai tudósok. Azonban automatikusan feltevődik a kérdés: ezek szerint ténylegesen a étvágygerjesztő képekkel dolgozó reklámügynökségek a hibáztathatók a túlsúlyos esetek számának a növekedéséért?!

Nem ismeretlen az a reakció, amikor egy ízletesen elkészített és tálalt fogást pillantunk meg az újságok hasábjain, a televízióban, és a hasunk korogni kezd, vagy a nyál azonnal összefut a szánkban! Igen, a látványnak valóban hatása van az agyra, így az ételeket ábrázoló képeknek is az étvágyra, éhségre.

Egy jó fénykép… annyit jelent, mint 1000 kalória!

A kutatók arra következtetésre jutottak, hogy még fényképen keresztül is képesek hatni ránk a több száz kalóriát tartalmazó eledelek. Ezek ugyanis nemcsak erős ingereket közvetítenek az agy felé, hanem arra is késztetnek minket, hogy édesebb, zsírosabb, laktatosabb ételeket fogyasszunk, mivel a látványuktól sokkal éhesebbek leszünk.

A felmérést a mágneses rezonancia kísérletével végezték. Az emberi agy által kiváltott rezgések háromszor változtattak ritmust: először akkor, amikor az alanyok kalóriadús fényképet szemléltek, másodszor akkor, amikor zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazó fotót néztek, végül pedig abban az esetben, amikor a fénykép tartalma nem kötődött élelemhez. A legtöbb gyomor akkor kezdett el korogni, amikor a szemek fagylaltot, süteményeket, hamburgereket ábrázoló fotókat vizsgáltak.

A kísérletben résztvevő orvosok és tudósok azt állítják, az eredmények rendkívüliek, és kézzelfogható magyarázatként szolgálhatnak a túlsúlyosság problémájára, főként most, amikor a piacot meglepték az egészségtelen élelmiszerekhez kapcsolódó reklámok.

Egy rossz fénykép elveheti az étvágyad!

A Kaliforniai Egyetem nem mindennapos kísérletét bemutató The Guardian nem elégedett meg annyival, hogy ismertesse azt, hanem egy másik felmérést kezdeményezett. Ennek célja az volt, hogy bebizonyítsák, az olvadozó fagyi vagy a tányér szélén hagyott ízléstelen zsírfoltok nem fognak étvágyat gerjeszteni a szemlélőkben.

Mi több, ha a fényképész nincs tisztában a fényképezési technikákkal, nem a megfelelő szögből készíti a felvételt, és nem úgy mutatja azt be, mint egy összetartó egységet, máris más hatást fog kelteni az általa elkészített fotó. Magyarán, a nyálcsöpögtető fényképek nem a maguk természetességében kerülnek bemutatásra, hanem a kattintást követő kozmetizálás következtében lesznek annyira étvágygerjesztőek…

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek