KuriózumMárkák tucatjaival kábítják a vevőket a multik

Márkák tucatjaival kábítják a vevőket a multik

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindenki érezte úgy magát bevásárláskor, hogy a hatalmas választék miatt képtelen dönteni, hogy melyik termék jobb, melyik éri meg jobban az árát, holott a látszat csal. Vegyük például a mosószereket. A Romániában értékesített mosószerek 90 százaléka három termelőtől, a Procter&Gamble-től, az Unilevertől és a Henkeltől származik, melyek összesen 13 mosószermárkával vannak jelen a piacon.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A lakosság által mosószerekre elköltött pénz több mint 87 százaléka öt márkára megy el. Ezek közül hármat a P&G gyárt (Ariel, Bonux, Tide), egyet-egyet pedig a Henkel és az Unilever (Persil, illetve Dero). A mosogatószerek piacát szintén három óriás, a P&G, a Henkel és a Colgate-Palmolive uralja, melyek a bevétel 90 százalékát tudják magukénak. A fogkrémek terén pedig a Colgate-Palmolive, a Glaxosmithkline és a P&G az uralkodók, hét termékük az eladások szintén több mint 90 százalékát teszik ki – olvasható a maszol.ro összesítésében.

E szerint bármilyen sört iszunk, azt valószínűleg a Heineken, a SabMiller vagy a Molsoncoors palackozza, a mosószer pedig a Procter&Gamble, a Henkel vagy az Unilever egyik gyárából került ki. A Procter&Gamble portfóliójában 36 márkanév van, mosószereken és mosogatószereken kívül gyárt még tömérdek fajta kozmetikumot (Camay, Old Spice, Wella, Wash&Go stb.), tisztítószereket (Mr.Proper, Fairy), borotvákat (Gillette), sőt chips-szet (Pringles) is.

Az Unilever kínálatában van kozmetikum (Dove, Brut stb.), instant leves (Knorr), ételízesítő (Delikat), majonéz (Hellman’s) és margarin (Becel, Rama) is. Nestle terméket is vélhetően jóval többen vásárolnak mint ahányan ennek tudatában vannak, hisz a svájci óriáscég az édességeken és instant kávén kívül gyárt többek között gabonapelyhet (Chocapic, Cini Minis stb.), állateledelt (Purina, Friskies) és ásványvizet (San Pellegrino) is.

Ha Lay’s avagy Star csipszet Prigattal, Cappy-val, Mountain Dew-val, Mirindával, Schweppes-szel, Sprite-tal, 7Uppal, Burnnel, Lipton Ice Tea-vel vagy Nestea-vel, esetleg Poiana Negri vagy Roua Munţilor ásványvízzel öblítjük le, biztos hogy Coca-Cola vagy Pepsico terméket fogyasztunk. A legszélesebb termékskálával azonban a Procter&Gamble, az Unilever, a Nestle, a Henkel és a Mars rendelkezik, Romániában mintegy 140 márkanév alatt több száz féle terméket forgalmaznak.

Nincs ez másként a romániai sörpiacon sem, ahol a négy legnagyobb gyártó a forgalomnak mintegy 90 százalékát bonyolítja le. A Heineken, Bergenbier, Ursus Breweries és Carlsrom Beverage összesen mintegy 40 márkát birtokol, nemzetközieket és romániaiakat vegyesen. Amikor Csíkit vagy Hargitát vásárolunk, a holland Heineken, ha Temesvárit és Ursus fogyasztunk a dél-afrikai SabMiller csoportot, míg ha Bergenbiert iszunk, a kanadai Molsoncoors profitját növeljük.

Országos szinten jelentősnek számító sörmárkák közül csak az Albacher és a Burger nem tartozik a négy piacvezető óriásvállalat portfóliójába – derül ki a cikkből.

Forrás: Maszol.ro

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek