KuriózumMagyar ritkaságok – A magyar királyné vize

Magyar ritkaságok – A magyar királyné vize

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Magyar specialitást igencsak keveset ismer a világ, és bár a kocsiról egykor egész Európa tudta, hogy magyar „termék”, mára ez már teljesen elfeledett, és talán a huszár az, amit ma magyarnak mondanak. Az érdekes az, hogy a huszár meg olasz eredetű, és az olaszból ered a sújtás, dolmány, kalap szó is, ami egy huszár felszerelését jelentette.

A múlt századok orvostudományában azonban ismerősen cseng egy gyógyszer, melyet aqua reginae Hungriae, Hungary water néven illettek. Ez a csodatevő szer (ami amúgy közönséges rozmaringszesz) a köszvény gyógyításában volt híres, és állítólag maga Erzsébet magyar királyné találta ki, mikor hetven esztendős korában iszonyú fájdalmakat szenvedett köszvény miatt. Állítólag a receptet egy lélektől kapta álmában, és amikor az új szerrel fájdalmas tagjait mosogatta, nemcsak meggyógyult, de életének nyolcvanadik évében sem érezte többé a köszvénnyel járó fájdalmakat.

Erről az egykor oly híres, és a francia köznéptől ma is becsben tartott csodaszerről csak az az egy bizonyos, hogy Magyarországról került a külföldi patikák polcaira. Olyan elmélet is született, miszerint a vándor kereskedők, vagy az olajos tótok készítették, így semmiképpen sem a nemesi réteg találmánya. Az olajos tótok nem csupán maguk gyártmányaival kereskedtek, hanem összevásároltak a patikákban mindenféle illanó és szagos olajat, összekeverték aztán pedig csodatevő esszenciák gyanánt árulták parányi üvegekben, persze legalább tízszeres áron. Tudni róluk, hogy a nagy forradalom előtt egészen Franciaországig is eljutottak, ahol az eau de la reine de Hongrie (spiritus rosmarini) drágán fizetett és erősen keresett szer volt.

Ma már természetesen nyomuk sincs az olajos tótoknak, de valószínű, hogy a csodaszert ők terjesztették Európa szerte, és feltételezhető, hogy ők is találták fel. A tisztított fehér petróleumot például ők nevezték császár olajnak, ma azonban ez senkit sem érdekel, mert tudjuk, hogy közönséges petróleumról van szó, és valószínűleg ezért is esett ki a Magyar Királynő vize, mint közönséges rozmaringszesz a köztudatból, és maradt meg egyszerű köszvény gyógyszerként.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek