KuriózumMagyar ritkaságok – A kocsi

Magyar ritkaságok – A kocsi

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Cikksorozatunk a kocsi (avagy hintó) magyar vonatkozásának tárgyalásával folytatódik. Elképzelhető, hogy magyar találmány lenne?

A technikai leletek kutatása során a tudósok tagadják, hogy a kocsi magyar találmány lenne, azonban a nyelvi emlékeket kutatók valónak, vagy legalább is igen valószínűnek tartják, hogy a kocsi maga Kocs megye helységtől vette nevét, és innen terjedt szét más idegen nyelvekben is.

Nem arról van szó, hogy a kocsi feltalálását magyar számlára írjuk, hiszen ez ellen éppen elégségesek az óegyiptomi és Homérosz korabeli rajzok, költemények, írásos feljegyzések, hanem arról van szó, hogy a normális, 3 lovas, emberszállításra kifejlesztett kocsi bizony meglepően sok magyar nyelvi vonatkozással rendelkezik.

Míg Európában a XVI. Században csak fel kezd tűnni e jármű, addig Magyarországon már 1523-ban törvény szabályozza szertelen használatát. Emellett Spanyolország első kocsiját három író is említi, miszerint: V. Károly az 1546-47-iki háborúban lefeküdt aludni egy födött szekérbe, melyet Magyarországon coche-nak hívnak, s melynek neve, kitalálása is arról a földről való. Ugyanezt mondja Richard Twiss is Portugáliában tett utazása során, és tudjuk, hogy Angliában a XVI. század végén kezdik a kocsit használni.

Az sem lehet véletlen, hogy Kocs helység lakói éppen az ott épített járműről kapták nevüket, és leginkább kocsi készítéssel, javítással, elhelyezéssel vagy kereskedéssel foglalkoztak, ugyanis a Budapest-Bécs középkori kereskedelmi vonalon számos ilyen megálló létezett, ahol a lovakat ellátták, a kocsikat kijavították, a vendégeket pedig kellő vendégséggel látták el. Kocs település is ezen az útvonalon fekszik.

Ős-kocsit, vagy hasonló, kézzel fogható leletet ugyan nem találtak, ami bizonyítaná a kocsi magyar eredetét, de a számos nyelvi és krónikabeli feljegyzés talán egészséges, hogy e járművet is hungarikumnak nevezhessük.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek