HolotropikumA lupusz 11 korai jele, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni!

A lupusz 11 korai jele, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

„A lupusz egy olyan autóimmun betegség, melynek során a szervezet önmagát támadja.” – Dr. Howard Smith.

A lupusz 11 korai jele, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni!
Fotó: Wikimedia.org

Talán így lehetne a lehető legtömörebben összefoglalni mit is takar az a betegség, ami sajnos napjainkban már egyre több és több embert érint. A lupuszt igen nehéz diagnosztizálni, mivel tünetei sok már betegségéhez hasonló, de mégis van néhány specifikus tünete, amiket ha együttesen észlelünk javallott szakértői segítséghez fordulni.

1. Testsúlyvesztés

A hirtelen bekövetkezett, ok nélküli fogyás számos kór jele lehet, viszont mivel a lupusz autóimmun betegség lévén saját magát támadja, a testsúlyvesztés rendkívül kis idő alatt végbemegy.

2. Fáradtság

A lupusz okozta fáradtság össze sem hasonlítható a mindennapi fáradtsággal, mert az ténylegesen olyan, hogy még az ágyból sem bírsz felkelni.

3. Rossz vérkeringés

Ha gyakran észleled, hogy még a befűtött szobában is folyton jéghidegek a kezeid, illetve lábaid, akkor az a nem megfelelő vérkeringés jele.

4. Gyomorégés

Ez egy kevésbé ismert tünete a lupusznak, ami felett a legtöbb ember könnyedén átsiklik. Olyankor is jelentkezik, amikor nem is fogyasztottál semmiféle ételt. Ezen a típusú gyomorégésen a savlekötő tabletták sem igazán segítenek.

5. Ízületgyulladás

Annak ellenére, hogy életed húszas vagy harmincas éveit taposod, mégis úgy mozogsz, mint egy idős ember? Sokszor fáj a bokád, könyököd, csuklóid? Az maradandó ízületgyulladás is jele lehet a lupusznak.

6. Kiütések

Kiütések jelentkezhetnek, ha túl sokat tartózkodónk a napon, viszont a lupusz okozta kiütések azon nyomban megjelennek, ha kilépünk a napra. Piros, egyenetlen pontocskák jelenhetnek meg a karon, kezeken, arcon, mellkason, fülek és nyak környékén. A leégés okozta kiütések nem a lupusz jelei, nem szabad összekeverni.

7. Állandó megfázásos tünetek

A jellemző megfázásos tüneteket is produkálhatja a lupusz, ezért is nehéz diagnosztizálni. A valódi náthás tünetek és a lupusz tünetei között az a különbség, hogy a nátha tünetei maximum 10 napon belül enyhülnek, míg a lupuszé marad.

8. Hajhullás

Mindenki elhullajt pár száz hajszálat egy nap során, viszont a hirtelen és nagy mennyiségű hajhullás figyelmet igényel. A lupusz okozat hajhullás nagyobb foltokban jelentkezik.

9. Mellkasi fájdalmak

A mellkasi fájdalmak eredhetnek a szívtől, vagy akár a tüdőtől is. Ilyen fájdalmakkal az orvosok lupusz tesztet végeznek, amiből rájöhetnek, hogy valóban az okozza-e, vagy más áll a háttérben.

10. Vetélés

Nőknél a lupusz sokszor okoz spontán vetélést a véralvadási problémák miatt. Olykor koraszülés is előfordulhat a lupuszos kismamák körében. A vetélés problémája mellett a lupusz a havi menstruációt is megnehezíti a nőknél, és a ciklust is felboríthatja.

11. Vizelési fájdalmak

A lupusz a veséket is befolyásolja. Aki küzdött már veseproblémákkal, elmondhatja, hogy milyen fájdalmas is a vizelés ilyen helyzetekben.

A lupusz igen becsapós és ravasz betegség, néha még a szakképzett doktorokat is félrevezeti, de ha a fentebb említett tünetek közül többet is észlelünk orvoshoz fordulva, pár teszttel már megállapítható a jelenléte.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek