UtazásLétezik egy falu Romániában, amelynek szerkezete szabályos kört alkot! Csodálatos!

Létezik egy falu Romániában, amelynek szerkezete szabályos kört alkot! Csodálatos!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Milyen csodás! Létezik egy falu Romániában, amelynek szerkezete szabályos kört alkot!

Charlottenburg

Temesvártól 38 kilométerre van egy lenyűgöző kis település, amelynek neve is mesébeillő: Saroltavár (németül és románul is Charlottenburg). A kis falu közigazgatásilag jelenleg Rigósfürdőhöz tartozik, tiroli olaszok és német telepesek alapították 1771-ben.

A 20. század során a német ajkú lakosság elhagyta a települést, így mára a 124 fős lakosságból szinte mindenki román, de viszont a 2011-es népszámálási adatok szerint egy magyar nemzetiségű is él Charlottenburgban.

A különleges mégis ebben a falucskában a szerkezete, amely körbe épült, és az ottélőknek is szinte teljesen egyforma a gazdaságuk: az udvar végében találhatók a gazdasági épületek, azok után a kertek, és azok végében pedig a kis szőlőültetvények.

Szerencsére az egységes településkép is megmaradt, egyik ház sem magasabb a másiknál, egyforma távolságban helyezkednek el egymástól. A faluban lévő eperfaültetvények nyaranta kellemes árnyékukkal hűsítik a porták előtti tereket. Összesen 34 ilyen fa van, némelyiket még a német telepesek ültettek el.

Azt mondják, akkor érdemes a településre látogatni, mikor virágzik a hárs és az akác, ez a csodás illat lengi be a környéket, de a naplemente is felejthetetlen.

Saroltavár másik különlegessége a közelében fekvő, 1904-ben alapított, 1200 hektáros vadaspark, ahol szarvasok, vaddisznók is megtalálhatók. A vadászok igazi paradicsoma ez a hely.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek