KuriózumLehet jelentkezni marslakónak!

Lehet jelentkezni marslakónak!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Bárki jelentkezhet marslakónak, aki elmúlt 18 éves, nem muszáj vadászpilótának vagy tudósnak lennie – tudatta a Mars One nevű, hollandiai központú nonprofit szervezet, amely azt tervezi, hogy az amerikaiakat megelőzve, már 2023-ra telepet létesít a Marson.

Fotó: techli.com
Fotó: techli.com

Az elképzelések szerint az első kolónia mindössze négy fős lesz. A jelentkezők közül a kiválasztás legfontosabb feltétele az értelmi szint, a jó szellemi, lelki és testi egészség, illetve az elkötelezettség. A kiválasztottakra az űrút előtt 8 éves képzés vár.

„Elmúltak már azok az idők, amikor a hangsebességnél gyorsabban repült órák száma és a bátorság döntötte el, hogy kiből lehet űrhajós. Ma már az a fontos, hogy mennyire jól dolgozik valaki, és hogyan jön ki társaival a hosszú úton” – idézte Norbert Kraftot, a Mars One egészségügy igazgatóját, az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) volt kutatóját a LiveScience című hírhonlap.

A Mars One 2016 és 2021 között egész sor robotküldeményt tervez a Marsra juttatni. A „mesterséges munkások” fogják felépíteni az ember számára lakható Vörös bolygó nevű bázist, hogy 2023-ban az első űrhajósok kulcsra készen vehessék birtokukba az építményt. Utána két évente érkeznek majd újabb marslakók a Földről.

Az nem szerepel a tervekben, hogy a telepeseket vissza is repítenék szülőbolygójukra, azaz az űrhajójegy nem retúr. Ennek ellenére jelentkezőkben nincs hiány, eddig már több mint ezren jelezték részvételi szándékukat.

A Mars One tévéadásokban kíván beszámolni a telepesek kiválasztásáról, a bázis megépítéséről és a földi marslakók első éveiről.

A szervezet 2011-ben alakult, és jó néhány repüléssel és űrkutatással foglalkozó cég – köztük a SpaceX, a Paragon Space Development, a Surrey Satellite Technology, MDA Corporation, Astrobotic Technology – támogatását is megnyerte az expedícióhoz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek