KoktélA legjobb 10 regény, amely megváltoztatja az életed! Te olvastad már őket?

A legjobb 10 regény, amely megváltoztatja az életed! Te olvastad már őket?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Bevallom nektek imádok olvasni! Olyan jól esik felkuporodni a kényelmes fotelba, belebújni a kedvenc zokniba, egy csésze forró kakaó mellett leemelni egy jó könyvet a polcról, és belemerülni a regények varázslatos világába.

Bár napjainkban inkább a közösségi média és a virtuális valóság köti le a figyelmünket, nem szabad megfeledkeznünk azokról a kötetekről sem, melyeket szinte kötelező legalább egyszer elolvasni az életben.

Összegyűjtöttük a szerintünk legjobb 10-et, ami tuti megváltoztatja a világszemléleted! Te olvastad már valamelyiket?

1. George Orwell: Állatfarm

Animációs film és mozifilm is készült a híres regény nyomán, melyben a háziállatok elűzik az iszákos gazdát, és a kezükbe veszik a farm irányítását. Túlórákba menően dolgoznak, minek hatására nő a termelés, és minden éhes száj jóllakik. Az egyenlőség elve szerint élnek, nem fogyasztanak alkoholt, nem viselnek ruhát, nem alszanak ágyban és nem falják fel a társaikat. De csak idő kérdése, míg a disznók átveszik az uralmat, és kiaknázzák a hatalom valamennyi lehetőségét.

A legjobb 10 regény, amely megváltoztatja az életed! Te olvastad már őket? - George Orwell: Állatfarm

2. Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

Paul Baumer korában a háború dicsőség, harcolni pedig hősiesség. Minden vágya az, hogy az Első Világháború frontján küzdjön. Ám amikor besorozzák, és először találkozik a halállal, minden lelkesedése elillan. A bajtársai golyók által vesznek, és a háborúnak sosem akar vége szakadni. Pault egyetlen cél vezeti át a kálvárián: harcolni egy olyan elv ellen, amely számtalan fiatal életét követeli.

A legjobb 10 regény, amely megváltoztatja az életed! Te olvastad már őket? - - Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan

3. Harriet Beecher Stowe: Tamás bátya kunyhója

Egy regény a rabszolgaság ellen, mely alaposan rányomta a bélyegét az afro-amerikaiak és az elnyomás iránti hozzáállásra, felszítva a lappangó konfliktushelyzetet, mely végül az amerikai polgárháborúba torkollott. Megható, érzelmes történet a rabszolgaság mögött rejlő igazságról, ami kihangsúlyozza, a szeretet képes legyőzni egy olyan szörnyűséget, mint az emberek tárgyként való fogvatartása.

A legjobb 10 regény, amely megváltoztatja az életed! Te olvastad már őket? - Harriet Beecher Stowe: Tamás bátya kunyhója

4. Gabriel García Márquez: Száz év magány

A könyv, amely meghozta írójának a nemzetközi sikert és elismerést, 1982-ben pedig a Nobel-díjat is. A Buendía család hét generációjának kalandjait meséli el álmokkal, rögeszmékkel, tragédiákkal, szenvedélyekkel, kétségbeesésekkel és reményekkel tarkítva. A regényben a fantázia gyakran összefonódik a valósággal, és igazából Macondo történetét írja le, akinek az élete nem más, mint maga az emberi lét.

A legjobb 10 regény, amely megváltoztatja az életed! Te olvastad már őket? -Gabriel García Márquez: Száz év magány

5. Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe

Amekkora siker övezte, éppen akkora botrányt is keltett a megjelenése. A regény célja ugyanis az, hogy az élet és a művészet közötti kapcsolat végtelenségét boncolgassa, ezzel sokkolva a beskatulyázott elméket. Történetében a főszereplőt megbabonázza a saját arcképe, és eladja a lelkét az örök fiatalságért, szépségért cserébe. A tiltott dolgoknak szenteli az életét, miközben a tisztességes élet látszatát kelti. És bár fizikailag nem mutatja az öregedés jeleit, Dorian Gray imádott önarcképe annál inkább fakul és repedezik.

Oscar A legjobb 10 regény, amely megváltoztatja az életed! Te olvastad már őket? - Wilde: Dorian Gray arcképe

6. Kurt Vonnengut: Az ötös számú vágóhíd

Egy nem mindennapos krónika a Második Világháború legborzasztóbb pillanatairól: Drezda lebombázásáról, melynek következtében 135 ezer ember vesztette életét. A fekete iróniával és humorral fűszerezett amerikai nagykedvencben a valóság és sci-fivel ötvözi egymást, és egy hihetetlen világba repíti az olvasót, ahol a bombázásokat az időutazások, a földönkívüliek és a halál szaga teszi még iszonyatosabbá.

A legjobb 10 regény, amely megváltoztatja az életed! Te olvastad már őket? - Kurt Vonnengut: Az ötös számú vágóhíd

7. Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja

1845-1846 között, fejezetenként jelent meg a helyi újságban, a közönség pedig óriási érdeklődéssel várta a következő részt a szuper-ember Monte Cristo kalandjaiból. Miután kiszabadul a fogságából, és rábukkan a mérhetetlen mennyiségű kincsre, a főszereplő a grófi cím álcája alatt áll bosszút a korrupt és megvetendő arisztokratákon, miközben a szegényeket megmenti a szenvedéstől. A regény sikerét a cselekmény mellett a drámaiság, a világ jobbá tételének az óhaja jelenti.

Alexandre A legjobb 10 regény, amely megváltoztatja az életed! Te olvastad már őket? - Dumas: Monte Cristo grófja

8. Stephen Hawking: Az idő rövid története

Egyetlen tudományos jellegű könyvnek sem volt még ekkora sikere, mint Az idő rövid történetének. Hogy miért? Elsősorban a kérdések miatt, melyeket az írója felvet: hogyan született az univerzum? Visszafordítható-e az idő? Határtalan-e a tér? Létezik-e más dimenzió, melyen mi, emberek átsiklunk? Izgalmas kötet, amely kétségtelenül felcsigázza a kíváncsiságot és a képzelőerőt.

A legjobb 10 regény, amely megváltoztatja az életed! Te olvastad már őket? - Stephen Hawking: Az idő rövid története

9. Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót

Scout Finch szemtanúja annak a drámai esetnek, mely szerint egy színesbőrű férfit megvádolnak egy fehér nő megerőszakolásával. A narrátor apukája lesz a döntőbíró, akinek tartania kell a hátát az addig még lappangó előítéleteknek, ám gyorsan felpörögnek az események, melyeket jóval túllépnek a szereplők ítélőképességén. A per ideje alatt a városka mintha megvadulna, de mégis akadnak kivételek, akiket nem fertőzött meg a bosszúvágy.

A legjobb 10 regény, amely megváltoztatja az életed! Te olvastad már őket? - Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót

10. Ernest Hemingway: Akiért a harang szól

„Hemingway sosem rejtőzött el egy elefántcsont-toronyba. Nagyon is jól tudta, hogy a műnek a lényege nem más, mint maga a művész, az élete és a tapasztalatai, ezért sikerült megvalósítania azt, amit keveseknek rajta kívül: a leghitelesebb és legmélyebb élő értelme lenni a műveinek, emberként, a világ szeme láttára, amelynek része volt. Ezt tette rendületlenül és a lehető legnagyobb becsületességgel, haláláig.” – jellemezte a regényt és íróját Tennessee Williams.

A legjobb 10 regény, amely megváltoztatja az életed! Te olvastad már őket? - Ernest Hemingway: Akiért a harang szól

Save

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek