BlogLassulj le, tovább élsz!

Lassulj le, tovább élsz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A jelenre koncentrálva lehetünk a legboldogabbak, és azok, akik ezt gyakorolják, tudják is, hogy miért. A saját életünk “megélése” olyan dolgokkal szennyezett, mint a múlton való rágódás, vagy a jövőn való stresszelés. Változtassunk ezen!

Lemaradunk a jelenről, ha a tegnap esti párnacsatán, vagy a holnapi programunkon agyalunk MA. A tegnap és a holnap csupán az idő egy-egy sarka. Ilyen módon a jelenre mindig csak úgy gondolunk, mint a tegnap, vagy a holnap. Nagy közhellyel élek, ha azt mondom, hogy élj a mában!

Tudtad azt, hogy a carpe diem kifejezés tulajdonképpeni fordítása “élj a mában”, és nem pedig “élj a mának”? A ‘60-as években szándékosan ferdítették el egy kormányprogram propagandáján belül, hogy a lázongó fiatalok olyan értéket kapjanak, ami önpusztító magatartást követel, és így gyorsabban kerülhetnek rendőri kézre. Ha a mának élsz, akkor nyugodtan bulizhatsz, piálhatsz és drogozhatsz bármelyik pillanatban, ugyanis a holnap nem számít, de a valamikori latin gondolkodók messze nem erre gondoltak, amikor a kifejezést megalkották.

A jelenben élni azt jelenti, hogy valóban élni. Jusson eszünkbe most az a számtalan pillanat, amiket valóban abban a pillanatban éltünk meg: az első csók, az első szeretkezés, az első igazi saller, az első iskolai nap. Kár lenne úgy leélni az életünket, hogy visszagondolva ez tükröződjön: úgy éltem, hogy közben oda se figyeltem.

Ha tetszik ha nem, a világ felgyorsult, és az “öregek” tanácsát csak némileg érdemes elfogadni. Tény, hogy ők egy más világba születtek bele, másban nőttek fel, és a tanácsaik legyenek akármilyen bölcsek is, csak érintőlegesen alkalmazhatók a mai mindennapokra.

Feladataink, munkánk sürget ugyan, de lényeges változást hozhat életünkbe, ha picit belassulunk. Ezt persze nem terjeszthetjük ki az egész napunkra, hiszen ott van az idő előrehaladtával számos olyan dolog, amit el kell végeznünk, és csak hátráltatna, de azt megtehetjük, hogy egy-egy tevékenységünket mentális gyakorlatként éljük meg.

Remekül alkalmazható ez például mosogatásnál, takarításnál, amikor mindezt tudatosan átéljük, élvezzük a langyos vizet, a tényárok mintáját, közben kellemes zenét hallgatunk, és eltereljük gondolatainkat a munka kellemetlen részéről. Élvezzük azt, hogy a munka által szebbé varázsoljuk a lakásban uralkodó állapotokat, és munkánk révén tiszta, kellemes, harmonikus hangulatot teremtünk!

A meditációs gyakorlatok hatása annyira kézzelfogható, hogy ma már tudományosan is értékelhetően támasztották alá kísérletekkel, és felül emelkedett az ezoterikus besoroláson. Ha hisszük, ha nem, a fentebb felsorolt gyakorlatok meditációs szinteken mozognak. Ennél egyszerűbb ugyanakkor az a módszer, ha egy széken egyenes háttal ülve figyeljük légzésünket, számoljuk a ki- és belélegzést, mondjuk tízig, majd újrakezdjük.

A meditációs gyakorlatok lényege a rendszeresség és kitartás. Egyetlen napot se halasszunk el, hogy 10 percet egyenletesen lélegezve átgondoljuk az aznapi történéseket, számba vegyük teljesítményünket, és olyan pontokat határozzunk meg, amiket másnap kötelességünk kijavítani, vagy fikarcnyit is javítani rajta. Így fejlődik a személyiségünk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek