KuriózumKutatók véletlenül bukkantak rá arra az enzimre, ami képes felfalni a műagyagot

Kutatók véletlenül bukkantak rá arra az enzimre, ami képes felfalni a műagyagot

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Véletlenül bukkantak rá a kutatók arra a műanyagfaló enzimre, mely képes lehet megszabadítani minket az óceánokban felhalmozódott műanyagmennyiségtől!

Kutatók véletlenül bukkantak rá arra az enzimre, ami képes felfalni a műagyagot

Világszerte számtalan kutatócsoport specializálódott a természetben felhalmozódott műanyag problémájának megoldására és most végre úgy néz ki, hogy az egyik ilyen csoport megvalósítható ötlettel állt elő – és mindezt csupán a véletlennek köszönhetjük!

Kutatók egy olyan új enzimfajtát fedeztek fel, mely egy bogárban található meg, és ezt génmódosítva olyan mutáns enzimet képesek előállítani, ami napok alatt képes felemészteni a műanyagot.

Erre a meglepő felfedezésre egy japán kutatócsoport jött rá akkor, amikor tanulmányozni kezdték a hulladéktárolókban található baktériumok szerkezetét. Ez a speciális bogár olyan enzimet képes termelni, mely a röntgensugaraknál 10 billiónyival erősebb. Elsőre ez az enzim is hasonlóan viselkedett, mint a többi természetes polimert (a növények külső, védőrétegét képző anyag) megsemmisítő baktériumkultúra, de a későbbiekben elvégzett génmanipulációk által a csapat tulajdonképpen egy olyan anyagot hozott létre, mely képes „megenni” a PET típusú műanyagokat.

A The Guardian szerint a kutatást irányító Prof. John McGeehant először sokkolták az eredmények, de azt is hozzátette, hogy ez óriási előrelépést jelent a globálisan felhalmozódott műanyagok problémájának ügyében. Az igaz, hogy a PET palackokból már egy ideje képesek újrahasznosítás révén ruhaneműket és egyéb textíliákat létrehozni, de ez a mutáns enzim az eredeti alkotóelemeire képes bontani a műanyagot.

„Ez azt jelenti, hogy nem szükséges további olaj kiszipolyozása a földből, és alapjaiban tudjuk csökkenteni a természetben felhalmozódó műanyagmennyiség számát.” – mondta MCGeehan.

Léteznek példák olyan enzimekre, melyek hosszas laboratóriumi kezelés után 1000-szer jobban teszik a dolgukat, legyen szó a mosószerekben vagy bioüzemanyagokban megtalálható enzimekről. MCGeehan szerint ezzel, az újonnan felfedezett enzimmel is hasonlóképpen fog történni. Lehetőség nyílik arra, hogy jó pár év laboratóriumi munka által szupergyors enzimet hozzanak létre. A csapat szerint ez az enzim permetezés útján potenciális megoldást kínál az óceánokban hánykolódó nagy mennyiségű műanyagdarabok a lebontására, megsemmisítésére.

Azt nem is kell mondanunk, hogy napjainkra milyen égető kérdéssé vált a felhalmozódott műanyagszennyezés, de most végre megszülethet a megoldás, és ez az enzim teljesen új megvilágításba helyezi majd ezt az ügyet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek