KuriózumKreatív ötletek a gyerek tányérjára

Kreatív ötletek a gyerek tányérjára

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Örökös probléma, hogy a kicsik nem akarnak leülni az asztalhoz, amikor enni kell, sőt! Ők kifejezetten „nem éhesek” vagy „nem szokták szeretni” azt a bizonyos ételt, fogást, amely amúgy ízletesen gőzölög az orruk előtt.

Az alábbiakban bemutatunk néhány ötletet, amellyel talán sikerülni fog a gyerek érzékeire hatni, főként vizuálisan!

Például, a tarka gyümölcsök és zöldségek kedvhozóan festhetnek együtt, nem beszélve arról, ha a színeket az elhelyezés különböző változataival dobod fel a tányéron. A 8–9 év közötti gyerekek számára fontos, hogy felismerjék az előttük lévő zöldségeket és gyümölcsöket, ezért érdeklődni is fognak, hogy mit kell éppen megenniük.

Hogy ne rettenjenek el az állandó zöldség-, illetve gyümölcsadagtól, próbáld ki a következő trükköket, szakértők ajánlásával:

1. Használj olyan asztalterítőt, evőeszközkészletet és poharat, amely mind a gyereked kedvenc mesefiguráját ábrázolja. A dekoráció ugyanis felvidítja, valahányszor az asztalhoz ül, ezáltal pedig az eledel sem lesz „idegen” számára.

2. A püré sokkal finomabb lesz, ha hóember formájában tálalod, a zöldségeket pedig sokkal jobb étvággyal eszi majd meg, ha csillagok vagy virágok formájában helyezed a tányérra. A burgonyapürét készítsd mindig friss burgonyából és sovány tejből, továbbá keverj hozzá zöldségeket. Egy másik variáns, hogy a püréből tálalj pizzát: alapként egyengesd el a tányérkán a krumplit, amire rákerül a főtt tojás és sovány túró, legvégén pedig jöhet rá a zöldség”öntet”.

3. Próbáld meg a főtt tésztát zöldséggel vagy zöldségekből készített pürével tálalni a kicsinek.

4. Alakítsd át önálló fogássá a rizst azáltal, hogy különböző zöldséget (borsót, gombát, sárgarépát, húsos paprikát) adsz hozzá.

5. Hogy rászoktasd a gyerkőcöt a teljes kiőrlésű vagy fekete kenyérre, kezdheted úgy, hogy szendvicset készítesz neki, két szelet kenyérből, amelyből az egyik szelet legyen fekete kenyér. Hogy mivel töltöd meg a szeletek közti teret, rajtad áll!

6. A kicsiknek naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt kell elfogyasztaniuk. Ez azt jelenti, hogy egy étkezés során két adaggal kell a pocakba vinniük, legyen az nyers, főtt, fagyasztott vagy konzerves zöldség, gyümölcs. Elsősorban, engedd, hogy ők válasszák ki, mit akarnak étkezés előtt megenni. Te pedig törekedj arra, hogy minél több zöld zöldséget – brokkolit, spenótot – vigyél be az étrendjükbe. A leveseknél is legyen alap a zöldség, a fehér húsúakból pedig készíts krém-leveseket.

7. Találj ki új tálalási módszereket! Például, süss meg néhány zöldséget a sütőben, tököt vagy padlizsánt, majd tedd a tányérra sovány joghurtból és füvekből készített szósz mellett. Vagy, készíts spenótból és túróból palacsintát! A desszertet pedig helyettesítsd gyümölcssalátával. Míg nyáron, üdítőitalként jól jön egy-két pohár vitamindús házi gyümölcslé, akár gyümölcsdarabokból és -léből – barackból, szilvából, ananászból, erei gyümölcsből készített „fagyi” vagy sovány, natúr joghurttal összekevert finomság.

8. A gyerekek imádnak segédkezni a főzésnél! Ezért ajánlott, hogy a kicsiknek alakíts ki egy veszélyektől mentes kis sarkot, ahol kedvükre „főzőcskézést” játszhatnak. Így természetes lesz számukra, hogy a főzés után az evés következik, mi több, sokkal élvezetesebbnek tartják majd elfogyasztani azt, amihez ők is hozzájárultak a két kis kezecskéjükkel!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek