Jelen pillanatban mindenkit foglalkoztat az a gondolat, hogyan kezelhetjük ezt a bizonytalansággal teli időszakot? Hogyan tarthatjuk kordában a megannyi negatív hír által kiváltott nyugtalanságot és cseppet sem pozitív érzelmi reakcióinkat?

Elérkezett a felismerés ideje arra vonatkozóan, hogy minden érzelmi állapot mulandó, és ez a jelen esetünkre nézve kimondottan szerencse. Napjainkban, amikor számos olyan kihívással kell szembenéznünk, amelyekkel alig tudunk lépést tartani, fontos ezeket megtanulni és elfogadni, sőt meg kell találni azokat a módszereket is, amelyek révén nyugodtabb módon szembenézhetünk velük.

A frusztráció, a szorongás vagy a harag érzéseinek kifejezése helyett jobb, ha elfogadjuk azt, amit érzünk. Vegyük figyelembe, hogy ezek az érzelmek jelen vannak az életünkben anélkül, hogy megítélnénk vagy megpróbálnánk figyelmen kívül hagyni őket. Egy egyszerű gyakorlat, amelyet ebben a jelen helyzetben megtehetünk, a következő: vizualizáljuk ezeket az érzelmeket úgy, mintha egy falevél lenne, amely egy fáról lehullva, a szelek szárnyán jó messzire repül tőlünk.

A 90 másodperc hatása: mit jelent és hogyan tudjuk alkalmazni a koronavírus idején?

A 90 másodperces gyakorlat hatása nagyon egyszerű és könnyű ezekben a nehéz időkben, amikor sok esetben nem tudjuk, hogyan reagáljunk a mindennapi történésekre. Ez nem működik azonnal, de minél gyakrabban használjuk, annál hatékonyabb lehet számunkra ez a stratégia.

Jill Bolte Taylor neurológus szerint, amikor valaki bármilyen reakciót mutat egy adott helyzetre, ez bizonyos kémiai folyamatokat aktivál benne, ám ez csak 90 másodpercig tart. Ezen 90 másodperc elteltével az adott személy, tudatosan dönthet arról, hogy marad vagy nem ebben az érzelmi ciklusban. Tehát csak annyit kell tennünk, hogy ne felejtsük el ezt a 90 másodperces hatást – lépjünk hátra, és engedjük az idő elmúlását, és ezzel együtt azt negatív állapotét is, amelyben pillanatnyilag testünk van. Ilyenkor a türelem nélkülözhetetlen, és ha az segít, akkor elszámolhatunk 90-ig, így folyamatosan letudjuk foglalni az elménket.

DE mit is tehetünk a jelen helyzetben a COVID-19 tekintetében?

– meghallgatjuk a szakemberek véleményét a vírusról;

– csak valós és megbízható forrásokból informálódjunk;

– megbeszéljük, hogy mit tehetünk nemcsak önmaguk, hanem azoknak az embereknek a védelme érdekében is, akiket szeretünk;

– elfogadjuk a valóságot, amelyben élünk, és megpróbálunk azokra az apró, gyönyörű és pozitív dolgokra összpontosítani, amelyek képesek megváltoztatni a hangulatunkat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.