KuriózumKoronavírus: egy kenyai nő megható története, aki követ főzött a gyerekeinek

Koronavírus: egy kenyai nő megható története, aki követ főzött a gyerekeinek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kenyaiak egy özvegy segítségre siettek, miután a nőt lefilmezték, amint köveket főz, hogy elhitesse nyolc gyerekével, éppen ételt készít nekik.

Peninah Bahati Kitsao, aki Mombasában él, azt remélte, a gyerekek elalszanak majd, amíg az ételre várnak.

Eddig mosással keresett pénzt, de most nehezen juthatna munkához, mert a koronavírus-járvány miatt az emberek jelentősen csökkentették az egymással való érintkezést.

A helyzetre a nő szomszédja, Prisca Momanyi, hívta fel a média figyelmét – írja a BBC.

Miután a kenyai NTV interjút készített vele, a nő mobiltelefonon és egy bankszámlán keresztül is kapott pénzt. A bankszámlát a szomszédja, Ms. Momanyi nyitotta neki, mivel a nyolcgyerekes édesanya nem tud írni-olvasni.

Ms. Kitso, aki egy kétszobás lakásban él, áram és csapvíz nélkül, a tapasztalt nagylelkűséget egyenesen „csodának” nevezte.

„El sem hittem, hogy a kenyaiak ennyire kedvesek tudnak lenni, amikor az ország minden tájáról telefonhívásokat kezdtem kapni, hogy megkérdezzék, hogy tudnának nekem segíteni” – nyilatkozta a nő a Tuko hírportálnak.

Ahogy azt az NTV-nek is elmondta, éhes gyerekeit nem tudta sokáig megtéveszteni a kőfőzés technikájával.

„Azt mondták, tudják, hogy hazudok nekik, de nem tehettem semmit, nem adhattam nekik semmit.” – mondta a nő.

A szomszéd hallotta a gyereksírást, és átment megnézni, minden rendben van-e.

Annak érdekében, hogy megóvják a leginkább veszélyben lévő embereket a koronavírus-járvány idején, a kormány elindított egy élelmezési programot.

Ez azonban még nem ért el Ms. Kitsao családjához. A nő tavaly maradt özvegyen, amikor egy banda meggyilkolta a férjét.

Szomszédja ugyanakkor a helyi hatóságoknak és a kenyai Vöröskeresztnek is köszönetet mondott, akik szintén Ms. Kitsao segítségére siettek.

A közeljövőben a tengerparti város számos másik lakónegyedének háztartásai is részesülnek majd a kedvezményes élelmezési programban – mondták a hatóságok.

Ahogy arról a BBC tudósítója, Basillioh Mutahi is beszámolt, sok, alacsony jövedelmű kenyaihoz hasonlóan, Ms. Kitsao is anyagi nehézségekkel nézett szembe az elmúlt hónapokban, amióta a kormány a koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében korlátozó intézkedéseket vezetett be: többek között megtiltották a be- és kiutazást a nagyobb városokban.

Számos vállalat csökkentette tevékenységét, vagy teljesen felfüggesztette azt, ami azt jelenti, hogy a rövidtávú munkaszerződéssel rendelkezőknek és az egyszerű munkásoknak nincs lehetőségük megkeresni a mindennapi betevőt.

A kijárási tilalom ugyanakkor a kisvállalkozókat is érinti.

Ms. Kitsao megható történetének megjelenése éppen egybeesett azzal a hírrel, miszerint a kenyai egészségügyi minisztérium hatalmas összegeket költött el a Világbank által adományozott összegből teára, nassolnivalóra és mobiltelefon előfizetésekre az alkalmazottainak.

Azt, hogy pontosan hány embert láttak el, nem lehet tudni, de a közösségi médiában hatalmas felháborodást keltett a tény, hogy a kormány ekkora összegeket költ el, miközben a kenyaiak folyamatosan szenvednek – számolt be a helyzetről a BBC riportere.

A kelet-afrikai országban eddig 395 koronavírusos esetet és 17 halálesetet regisztráltak.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek