KoktélKönyvajánló: Eric Berne - Emberi játszmák

Könyvajánló: Eric Berne – Emberi játszmák

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tudna az ember élni társas kapcsolatok nélkül? Valóban mindenki megjátssza magát? Én én vagyok, vagy csak a környezetem mintáit játszom vissza folyton?

A törődés

Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogyha egy gyermekkel nem, vagy csak keveset foglalkoznak, megkezdődik a leromlás. Az ember alapvetően ingeréhes, és amennyiben nem jut az elegendő mennyiséghez, fizikai és pszichés tünetek jelentkeznek. A szeretet, a törődés egy szükséglet, és nem egy plusz. Egyetlen jóleső érintéssel több pozitív érzést váltunk ki, mint több órán át tartó beszélgetéssel.

Az érdek

A munka civilizált életünk azon velejárója, melynek értelme, hogy strukturálja életünket, azért dolgozunk, hogy civilizált életünket, életszükségletünket fent tudjuk tartani. Ezen kívül szükségünk van még nem-munkakapcsolatokra, vagyis magánkapcsolatra, amelyeket saját lelki igényeink kielégítése érdekében tartunk fenn. Egyszerűbben szólva azért ápoljuk a kapcsolatot barátainkkal, mert velük lenni jó érzés.

Ha egy személy nem hajlandó szeretetet, vagy törődést adni, hiába tartjuk a legnagyszerűbb emberi lénynek, megszakítjuk vele a kapcsolatot.

A játszmák

Minden nap különböző szerepeket, játszmákat játszunk: az iskolában az elit, a szófogadó, a problémás, a lázadó szerepét; munkahelyen a felelős dolgozó, otthon gyermek-szülő stb. Ezek különböző kapcsolatainkkal járó szerepkörök, és nem engedhetjük meg, hogy csupán egyetlen szerepet játszunk, a többit pedig némileg titkoljuk. Ilyen formán érdekek és játszmák szövik át mindennapjainkat, és bármennyire is hűvös a kijelentés, de mindent érdekből teszünk, és különböző állapotok határozzák meg őket:

  • Szülői én-állapot: a szülőktől tanult reagálási minták – még ha akaratlan is.
  • Tárgyilagos, önálló én-állapot: “én”, amely például a munkahelyen jelenik meg, esetleg tárgyaláson.
  • Gyermekkori én-állapot: még mindig aktív állapotok, ez a valódi gyermeki énünk, ami legjobban egy kedvesünkkel szemben eljátszott duzzogásban figyelhető meg.

Ilyen és hasonló érdekes emberi tényekről olvashatunk Eric Berne: Emberi játszmák c. nagysikerű, szociálpszichológiai könyvéből.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek