HolotropikumKomoly egészségi problémákat okozhat a lakásban felbukkanó penész

Komoly egészségi problémákat okozhat a lakásban felbukkanó penész

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy amerikai kutatás szerint, az otthonunkban megjelenő penész, rendkívül negatív hatással lehet az egészségünkre, különös veszélyt jelentve a gyerekek egészségére. Olyan betegségek kialakulásáért felelős, mint az asztma, vagy egyéb légzőszervi rendellenességek. Ezért, ha megjelenik otthonunkban, igyekezzünk minél hamarabb megszabadulni tőle!

A penészgomba jelen van úgy a kinti, mint a benti környezetben, és amikor több fajtája jelenik meg, hamar szaporodik, minek következtében felüti magát a penész a lakásban. Azon kívül, hogy nem esztétikus, nagyon nagy az egészségünkre gyakorolt negatív hatása is.

Leggyakrabban előforduló fajtái a Penicillium, a Cladosporium, az Alternaria és az Aspergillus gombák, melyek a nedvesség hatására jelennek meg.

Miért jelenik meg otthonunkban a penész?

A magyarázat rendkívül egyszerű: ha a lakásban nem kering megfelelően a levegő, ez kedvezően hat a penész kialakulására. Ezért ajánlott minden nap legalább 15 percen keresztül szellőztetést végezni a lakásban, évszaktól függetlenül. Mert a penészgomba spóráinak terjedéséhez két dologra van szükség: nedvességre és állott levegőre.

Hogyan akadályozzuk meg a penész terjedését?

1. Naponta legalább 15 percen keresztül szellőztessük a lakást.
2. Használjunk páramentesítőt az otthonunkban, mely a nedvesség akár 40-50 %-át is képes magába szívni.
3. A padlót töröljük fel hetente legalább egy alkalommal penészgátló szerrel. Erre legkézenfekvőbb a klór használata, de ez bizonyos személyek estében allergiás reakciót válthat ki. Ezt helyettesíthetjük egy fél liter meleg víz, egy kanál keményítő és egy citrom levének elegyével, mellyel permetezzük be a felületet.
4. A fürdőszobában ne használjunk textil szőnyeget, és zuhanyzás után ne feledkezzünk meg az alapos szellőztetésről.
5. Soha ne szárítsuk a vizes ruhát a szobában, mert télen ez lehet a fő oka a penész megjelenésének.
6. Használjunk penész gátló festéket az otthonunkban.
7. Rendszeresen cseréljük és szellőztessük az ágyneműnket.

Ezt is olvasd el: Hogyan szabadulhatunk meg a penésztől végleg az otthonunkban?

A penész következményei az egészségünkre nézve!

A penész okozta allergia kialakulhat bárkinél és bármilyen korban. Különösen a gyerekeket fenyegeti ez a veszély, hiszen tüdőgyulladást, szemfertőzést és gombás fertőzéseket okozhat számukra. Az allergia tünetei között találjuk a tüsszögést, a nehézlégzést, az orrfolyást, a száraz köhögést, a torok kaparást, a szem könnyezését, a hányingert, szédülést és a krónikus fáradtságot.

A penész jelenléte otthonunkban tehát nagyon károsan hathat egészségi állapotunkra, ezért vegyük komolyan és a fenti tanácsokat betartva igyekezzünk elkerülni megjelenését a lakásunkban!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek