Bár az új tendenciákat is figyelembe kell vennünk – miszerint a nők kezdenek többet dolgozni, a férfiak pedig gyakrabban maradnak otthon a gyerekekkel – az általános minta továbbra is érvényes marad.

A férfiak még 2020-ban is átlagosan kétszer annyit dolgoznak, mint a nők. A nők pedig kétszer annyi időt töltenek gyerekneveléssel és házimunkával. Egy érdekes tanulmány szerint azonban ez lehet az egyik legnehezebb munka a világon.

A férfiak átlagosan heti 40,5 órát dolgoznak, míg a nők csak 23 órát

Ugyanakkor a nők heti 13,5 órát töltenek gyerekgondozással, ezzel szemben a férfiak átlagosa 7 órát töltenek ezzel hetente. Ezenkívül a nők majdnem megduplázzák a házimunkára fordított időt: 17,5 óra a férfiak 10 órájához képest.

A tanulmány áttekintése után úgy tűnik, hogy a gyerekekkel való foglalkozás kimerítőbb, mint a hagyományos munka. A szülők a gyerekek gondozásával kapcsolatos tevékenységek 12%-át nagyon fárasztónak tartják. Ugyanakkor azt állítják, hogy a munkahelyi feladataiknak mindössze 5%-a fárasztó. Összességében úgy tűnik, a gyereknevelés az egyik legkimerítőbb tevékenység, még a házimunkánál is fárasztóbb.

Meglepő módon a nők fárasztóbbnak találják a gyerekneveléssel kapcsolatos tevékenységeket, mint a férfiak: az anyák azt mondják, hogy az elvégzett feladatok 15%-ától kimerültnek érzik magukat, míg az apák a tevékenységek 6%-ról vallanak ugyanígy.

Az anyák és az apák különböző tevékenységeket folytatnak a gyerekekkel

Valószínűleg ez az oka annak, hogy a nők fáradtabbnak érzik magukat, ha ők vannak otthon a gyerekekkel. Még ha az apák és az anyák egyformán ki is veszik a részüket a gyereknevelésben, a nők inkább a fizikai tevékenységekkel foglalkoznak, például egészségügyi felmérés, etetés, öltöztetés.

Ugyanakkor gyakrabban nagyobb hangsúlyt fordítanak a gyerekeik oktatásában való részvételre, általában ők felelősek a tervezésért, és ők vesznek részt a szükséges társasági eseményeken is.

Mindennek ellenére a gyerekekkel való foglalkozás nagyon kielégítő lehet

Bár kimerítő feladat, ez még nem változtat azon a tényen, hogy ez az egyik legjelentőségteljesebb tevékenység, amit a férfiak és a nők egyaránt nagyra értékelnek. A vizsgálatban részt vevő amerikaiak 62%-a, akinek 18 évesnél fiatalabb gyermekei voltak, nagyon jelentőségteljesnek találta a gyerekeikkel töltött időt. Ugyanakkor csak 36%-uk mondta ugyanazt a munkájáról.

A gyerekneveléssel kapcsolatos tevékenységek több örömet okoznak a szülőknek, mint a munkához kapcsolódó tevékenységek. Valójában a gyerekek gondozásával töltött időben az emberek átlagosan csak kicsit kevésbé boldogok, mint a szabadidejükben. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az anyák átlagosan boldogabbak, ha gondját viselhetik a gyereküknek, mint az apák.

Fotó forrás: ilovepretzles69/redditDwingp/reddittherock/instagram

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.