OtthonKicsi a konyhád? Ez sem akadály a lakberendezésben!

Kicsi a konyhád? Ez sem akadály a lakberendezésben!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Valamennyiünket zavar a kicsi konyha, ugyanis úgy érezzük, képtelenek vagyunk benne megfelelően mozogni, a főzést kényelmesen levezetni, ezért nagyjából mindig kikészít, ha neki kell fognunk valaminek!

De most már pontot tehetsz a folytonos aggodalom végére! Nem kell többé fájjon a fejed, hogy hová pakold el az új készletedet, illetve hová is tudnál beszúrni például egy mikrohullámsütőt vagy egy kenyérpirítót. Az alábbiakban olyan hasznos tippeket hozunk neked, amelyekkel a piciny kis konyhádnak is új értelmet adhatsz, így akár ketten is elférhettek a szűk helyiségben!

Viszont mi is számít kicsi konyhának? Ennek a meghatározásában megoszlanak ugyan a vélemények, de a kiindulópont mindig az, hogy milyen elvárásaid vannak ezzel a helyiséggel szemben.

Valamennyi konyhában kikörvonalazódik egy-egy konkrét zóna: a főzési „övezet” – amely a tűzhelyből és a mosogatóból áll, az ételek előkészítésének helyszíne – a munkalap vagy asztal, a raktározóhelyek – szekrények, polcok, hűtőszekrény, és végül az étkezésre alkalmas hely.

Amikor a konyhádban nem tudod konkrétan elkülöníteni ezeket az alapvető zónákat, néhány megmentő műveletet kell végrehajtanod!

Megoldások keskeny konyhák esetében

A legjobb ötlet, ami csak létezik egy keskeny konyha kiegyensúlyozásában az, ha eltávolítasz egy falat, és megnyitod a konyhát a nappali irányába. Ebben az esetben két variáns közül választhatsz: az asztalt vagy a nappaliba költözteted, vagy létrehozol egy szigetet, félszigetet a konyha és a nappali határában az étkezés számára. Ez utóbbival kapcsolatban annyi előnyöd lesz, hogy az asztallal együtt raktározóhelyet is nyersz, ha okosan jársz el.

Amennyiben nem tudsz eltávolítani egyetlen falat sem, és az ebédlőt sem tudod átköltöztetni a lakás másik pontjába, akkor sem kell elkeseredned. A kiút ugyanis a következő: helyettesítsd az asztalt egy összecsukható típusra! A székeket is leválthatod ehhez hasonlóra. Sőt, ma már olyan modellek kaphatók, amelyekkel összecsukható székek is járnak, külön nekik szánt tárolóhellyel, így nem kell azon gondolkozz, hová pakold el a fölösleges ülőbútort. Ezzel a módszerrel helyet is nyersz, ugyanakkor kéznél lesz az ebédlő, valahányszor szükséged lesz rá!

Megoldások négyzet alakú konyhák esetében

A négyzet alakú konyhák ideálisak, csak hát nem abban az esetben, amikor a méretek alig 2, 2 és fél méteresek. Ezekbe a helyiségekben jól mutatnak az L vagy U alakban elhelyezett bútorok, a hátrány viszont az, hogy középen így kevés hely marad.

Egy klasszikus konyha esetében kizárt az U alakú bútor, mivel itt szükséged lesz egy asztalra is. Ezt megoldhatod egy bár-típusú munkalap segítségével, amelynek a mélysége kisebb is lehet, alatta ugyanis nincsen egyéb bútor. A lényeg, hogy az alapelemek mérete kb 60 centiméter legyen, hogy ideális körülmények között bekebelezhessék a háztartási gépeket is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek