KuriózumKiábrándító, hogy mit gondolnak a macskák rólunk! A szakemberek magyarázata neked is...

Kiábrándító, hogy mit gondolnak a macskák rólunk! A szakemberek magyarázata neked is csalódást fog okozni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A macskarajongók úgy tekintenek a puha négylábúakra, mint egy kedves, szeretetteljes lényre, akit állandóan simogatni, dicsérni, kényeztetni, etetni kell. Ha imádod a macskákat ezt te is tudod, de lehet nem vallod be még magadnak sem, hogy otthon azért ők diktálnak!

Kiábrándító, hogy mit gondolnak a macskák rólunk! A szakemberek magyarázata neked is csalódást fog okozni!

Az emberek hajlamosak emberi tulajdonságokkal felruházni a macskát, úgy becézgetik, és kényeztetik, akárcsak egy kis gyereket. A brüsszeli antropológiai intézet biológusa, John Bradshow 30 évig tanulmányozta a macskák viselkedését, mondhatni arra tette fel az életét, hogy megértse házi kedvenceinek titkát. Az volt a célja, hogy állatok, és emberek minél jobban megértsék, és megismerjék egymást.

A szerző a kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy macskák nem igazán háziasított állatok, hiszen sokkal közelebb áll az életmódjuk a vadonélő rokonaikhoz, mint például a kutyáknak. Ennek az lehet az egyik oka, hogy, amikor a kutyát háziasították, akkor az embereket érdekelte a kutya természete, és életmódja.

A macska esetében viszont csak az volt a fontos, hogy elkapja az egeret. A macskák nem részesültek speciális figyelemben, nem kaptak személyre szóló táplálékot, mint a kutyák. Ebből is következik, hogy az ember és macska között nincs különösebb kapcsolat, leginkább párhuzamosan élnek egymás mellett, nincs köztük függőségi viszony.

Az utóbbi időben egyre nagyobb lett az igény arra az emberek részéről, hogy megértsék a macskák kommunikációját is.

Ha egy macska felugrik az öledbe, és elkezd dögönyözni, azt jelenti, hogy “biztonságossá teszi” a helyet, ugyanis ez a mozdulat az anyával való kapcsolatára emlékezteti.

Ha egy macska hozzádörgölőzik a lábaidhoz, akkor azt jelenti, hogy pozitívan viszonyul hozzád, vagyis befogadott a szívébe. Így tesz a többi macskával is, persze akit elfogad, csak azzal ilyen kedves.

Amikor az elpusztult egeret a lépcsőre teszi, nem azt jelenti, hogy a gazdája iránti szeretetét így fejezné ki, csupán egy olyan helyre hozta az egeret, ahol biztonságosan elfogyaszthatja.

Bradshow felhívja a figyelmet arra, hogy ne várd el a macskától azt, hogy ugyanúgy kimutassa a szeretetét, akárcsak egy kutya. Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy hasonlóképp reagálnak. Az ők világukban egyáltalán nem foglalsz el központi szerepet, mint ő a tiedben.

Ha többet meg szeretnél tudni a macskák világáról, olvasd el John Bradshow Macskafejjel című könyvét!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek