KuriózumKi találta fel a jól ismert SMILEY arcocskát?

Ki találta fel a jól ismert SMILEY arcocskát?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A világ legismertebb mosolygós arca a smiley, ami széleskörű ismertségét elsősorban az online csevegő oldalaknak köszönheti (mIRC, chat, Messenger, Skype). Egyszerű, nagyszerű, de valakinek ezt is ki kellett találnia. Ki volt ő?

mosoly

1963, Worcester, Massachusetts

Harvey Boss Blal grafikust és kreatív csapatát arra kérték, tervezzen egy olyan szimbólumot (nem feltétlenül mosolyt!), amely nyílvános helyen kitéve spontán növeli az alkalmazottak morálját. A megbízásban az is benne foglaltatott, hogy bármilyen kaliberű lehet, teljes szabadságot kapnak, akár egy óvodás szintű jelkép is lehet, csak feleljen meg a célnak.

A hivatalos történet szerint Harvey a feladatot 10 perc alatt oldotta meg, és mindössze 45 dollárt vasalt fel érte. Pech, de a grafikus nem gondolt arra, hogy tulajdonjogi oldalról is védje termékét, ezért egy fast-food-os bizniszben tevékenykedő testvérpár, nevezetesen Bernard és Murray Spain, megvásárolták a jogokat, és saját termékeiket a pofival terjesztették (az eladásuk rögtön megugrott, állítólag 50 millió terméket értékesítettek).

Franklin Loufran újságíró volt az első, aki ugyan kissé megváltoztatva, de szintén a szmájlt alkalmazta, és először az újságírás terén. Ötlete arra terjedt ki, hogy egy hangulatjellel (szomorú, vidám, semleges) fémjelezze a hírt, amelyet az olvasó el fog olvasni. A későbbiekben Franklin komolyan hozzájárult ahoz, hogy a Smiley Company létrejöhessen, amely már hangulatjeleket szitázott pólókra, sapkákra, kabátokra, és igencsak nagy népszerűségnek örvendtek a termékek.

A Smiley Company ma több mint 130 millió dollárt keres évente, és alkalmazottainak kötelező munkába érve a napi hangulatukat feltüntetni kitűző formájában.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek