KoktélKecskeméti Tavaszi Fesztivál: zene, színház, irodalom, tánc, mozi

Kecskeméti Tavaszi Fesztivál: zene, színház, irodalom, tánc, mozi

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A március 14-én kezdődő és április 2-ig tartó Kecskeméti Tavaszi Fesztivál a komoly-, könnyű- és világzene, a dzsessz, a tánc, a színház, az irodalom és a mozi rajongóit is várja; a rendezvénnyel egyben elindul a varos idei kulturális programjainak sorozata.

A fesztivál húsz napja alatt tizenhét helyszínen mintegy száz rendezvényt tartanak. Az összköltségvetés 45 millió forint, ebből az önkormányzat 9,5 millió forintot biztosít – mondta Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere csütörtökön a Tavaszi Fesztivál rendezvényeit ismertető sajtótájékoztatón.

Zombor Gábor immár kecskeméti hagyománynak nevezte, hogy a fesztivállal mintegy nyitányként elindul a varos gazdag kulturális életére jellemző rendezvények sorozata.

„A Tavaszi Fesztiválnak csak a programkínálata újul és bővül folyamatosan, a cél ugyanaz marad: lehetővé tenni, hogy a kecskemétiek és a turisták, fiatalok és idősek egyaránt megtalálják a számukra értékes kikapcsolódást” – fogalmazott a polgármester.

Zombor Gábor különleges eseménynek nevezte, hogy a város határába rovásírásos helységnév-tábla kerül. A tábla annak a szimbóluma, hogy nem létezik kultúra és hagyomány erős helyi közösségek és nemzeti összetartozás nélkül – jegyezte meg a városvezető. Mint hozzátette, ragaszkodnak ahhoz, hogy a programok megfizethetőek legyenek mindenki számára.

A programsorozat két képzőművész, Gyémánt László és Báron László életmű-kiállításával veszi kezdetét. A komolyzene iránt érdeklődők a kecskeméti születésű, Dániában élő Krisztina Vas Norbaek orgonaművész koncertjét, az Ars Nova Énekegyüttes zenés sétáját, Kocsár Miklós fuvolaműveinek bemutatóját, a Cantus Nobilis Vásárhelyi Zoltán Kossuth-díjas karnagy emlékére rendezett koncertjét hallgathatják meg. A fesztivál záró koncertjén a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarral Boldoczki Gábor nemzetközi hírű trombitaművész lép színpadra.

A táncművészetet a Coincidance Kortárs Ír Tánctársulat képviseli Szentivánéji álom című előadásával. A Ghymes gyermek- és felnőtt koncertjeivel hozza közelebb a népzenét a közönséghez; a gyermekek és az ifjúság számára a Ciróka Bábszínház is kínál programokat.

A 6. Kecskemét Fringe-en immár hagyományosan fiatal alkotóművészek mutatkoznak be a közönségnek. A néptánc sem maradhat ki: a Kecskemét Táncegyüttes új műsorát mutatja be, amelyen az Alba Regia Táncegyüttest is vendégül látja. A dzsesszkedvelőknek idén is lesz Bohém Fesztivál, a könnyűzenét Szentpéteri Csilla képviseli, akinek Szirtes Edina Mókus lesz a vendége. Kecskemét és Debrecen hosszú távú kulturális együttműködésének egyik kiemelt eseménye lesz a 25 éves debreceni PG Csoport koncertje.

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek