A Ji King az ókori Kína öt szent könyvének az egyike. Egy bonyolult jövendőmondó eszköz, amit az ókori kínaiak arra használtak, hogy a sorsunkra ható várható események mintázatát felfedjék. A Ji King, több mint 3000 éves múltra tekint vissza, a Változások Könyve, egy jóslat, amely sokaknak segített tanácsadással és útmutatással az élet kérdéseiben. A Ji King jóslásban rejlő szépség az, hogy nem lát el pontos válaszokkal, hanem segít felszínre hozni a választ önmagadból, amely már úgyis benned van. Egy örökérvényű, napjainkban is elterjedt valódi bölcs könyv.

Ji King

A Ji King a természet törvényein keresztül vezeti rá olvasóját a tao szerinti élet egyensúlyára és a helyes gondolkodásra. Jeleket használ arra, hogy felismerjük azt a rendszert, ahogyan a dolgok történnek a világban és az emberben. Többféleképpen lehet tanácsot kérni a Ji Kingtől. Ennek a legrégibb módja a cickafarkkóró kiválasztása és számolása, de ahogy az idő telt, más módszerek fejlődtek ki. Mostanra a legismertebb módszer az érmedobás lett, valószínű azért, mert ez a módszer gyorsabb, de bármelyik módszert használva, a legfontosabb mégis az, hogy milyen gondolatokat hordoz magában az, aki kérdez.

Alapjeleit, a nyolc kuát, vagy trigramot, az Égben és a Földön zajló folyamatok levetítésének tartották az ősi kínaiak. Ezek állandóan átalakulnak, ahogy a világ jelenségei is állandóan egymásba történő átalakulásban vannak. A nyolc jel tehát nem a dolgokat ábrázolja, hanem azok mozgásirányát, változását. Ven király és Csou hercege, a Csou-dinasztia uralkodói írták hozzá az első magyarázatokat. Ezek az ítéletek. Ekkor már 64 jelet (hexagramot) használtak, melyek úgy jöttek létre, hogy az eredetileg használt három vonalat kiegészítették hatra, s ezek variációiból jött létre a 64 jel. Majd megfogalmazódtak a képek, amik bővítették a hexagramok jelentését. Így, minden jelhez tartozik ítélet és kép is, melyek tömören, ám a teljesség igényével világítják meg, hogy az adott jel milyen állapotot jelöl, a bennük rejlő nehézségekkel és változási lehetőségekkel. Nincs olyan, hogy jó jel vagy rossz jel, ahogy jó vagy rossz állapot sincs. Mindegyik egyszerre van jelen a világban, s bár különféle helyzetekben, egyazon teljesség kifejeződése.

A Ji King az Egyből indul ki, a Mindenség forrásából, amiből a jin és jang, mint két őserő, és mozgásba kezd. A kettő működéséből négy erő vagy erény, más szóval Szu te keletkezik: a jüan (magasztos), a heng (átható), a li (előmozdító) és a cseng (állandó), melyek a megnyilvánult világ alapjait képezik, s a rendszer élén álló, két őserőt jelképező hexagramot, a Teremtő és Befogadó képét, jellemzik. Az általuk meghatározott négy évszak, és az égtájak, az idő és a tér koordinátáit adják meg. Így, az egymásra kifejtett hatásukból, keletkeznek a létezők.
Az ítélet, azt mutatja, milyen viselkedésmód, hozzáállás szükséges a jelek által behatárolt helyzetekben. Így válik a könyv a bölcsességek könyvévé. A tanácsot kérő ember saját kezében tartja sorsának alakítását, mert a helyes viselkedés követésével beavatkozhat vagy sem az események alakulásába még azok kifejlődése előtt. A Változások Könyvét Pressing Lajos Deseő László és Müller Péter fordította magyarra.

A Ji King nem olyan, hogy meg kell tanulni teljesen, ha tanácsot szeretnél kérni, elég, ha van egy példányod a könyvből, 3 érméd, papírod és írószered. A legfontosabb, amit egy Ji King-től tanácsot kérő személy tehet, az, hogy a kérdésre kell összpontosítania az érmék feldobása közben. Rá kell meditálni a kérdésre, kell engedni, hogy a kérdés a kérdezőbe ivódjon. Miután pedig a hexagramok kirajzolódtak, a kérdező elengedi a kérdést, kiüresíti magát, azért, hogy benne hely szabaduljon fel a javaslatokra, tanácsokra. Lehet, hogy így nehézkesnek tűnik, de ha a kezdő elkezdi használni a Ji King-et, rövid idő alatt megérzi hatását.

Birtalan Katalin

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.