Az irgalmasság éve lesz 2016 és Ferenc pápa karácsonyi szentbeszédében az irgalmasság gyakorlására, a reménybe vetett hitre és béke megteremtésére kéri a Keresztény világot.

ferenc-papa

Beszédében különös figyelmet szentelt a háborús övezetekben uralkodó spirituálisan hátrányos humanitárius helyzetre (Izrael, Pakisztán, Szíria, Ukrajna, Irak, Kongó, Dél Szudán, Kolumbia és más övezetek) fohászkodva a békéért és egyetértésért, kiemelve a kommunikáció és népek közötti összhang megtermtésének fontosságát.

Áldást kért a gyermekkatonákra, erőszaknak kitett nőkre, bebörtönzöttekre, valamint az embercsempészet és drogkereskedelem áldozataira.

„Csakis Isten irgalmassága szabadíthatja meg az emberiséget a rossz megannyi olykor szörnyű formájától, amelyeket az önzés hoz létre. Isten kegyelme megtérítheti a híveket és kiutat mutathat az emberileg megoldhatatlan helyzetekből.

Ahol megszületik az Isten, ott megszületik a remény. Ahol megszületik az Isten ott megszületik a béke. Ahol pedig megszületik a béke ott nincs többé helye a gyűlöletnek…Ahol megszületik a remény ott az emberek újra megtalálják méltóságukat.

Mégis, még ma is férfiak és nők tömegei emberi méltóságuktól megfosztva élnek és akárcsak a kisded Jézus hidegtől, szegénységtől és az emberek elutasításától szenvednek…”

Az Európában uralkodó migráns helyzettel kapcsolatban is szót emelt.

„A nyomor vagy a háború elől menekülők ne nélkülözzék támaszunkat, amikor gyakran embertelen körülmények között utaznak és nem ritkán az életüket teszik kockára. Bőséges áldás legyen mindazok jutalma, akár egyénekről, akár államokról van szó, akik nagylelkűen munkálkodnak, hogy segítsék és befogadják a számos migránst és menekültet segítve őket egy méltó jövő felépítésére.”

Az idén is több tízezer ember gyűlt össze a Szent Péter Bazilika előtti téren áhítattal fogadva a pápai áldást.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.