Napi LikeIrvin D. Yalom - „Minden embernek el kell döntenie, hogy mennyi igazságot...

Irvin D. Yalom – „Minden embernek el kell döntenie, hogy mennyi igazságot bír meg.”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Irvin David Yalom 1931 június 31.-én született Washingtonban, orosz zsidó bevándorló szülők gyermekeként. Az amerikai főváros egyik legszegényebb, bűnözőkkel teli negyedében nőtt fel, olyan környezetben, ahol veszélyes kalandnak számított a városi könyvtárig is eljutni. Néhány évtizeddel később pszichiáter, már a Stanford Egyetem professzora, majd Amerika egyik legelismertebb pszichoanalitikusa lett.

Irvin D. Yalom
Irvin D. Yalom

Első könyve, a gyakorló terapeuták számára írt, A csoportpszichoterápia elmélete és gyakorlata 12 nyelven, mintegy 700 ezer példányban jelent meg. Könyvei a pszichoterápia szakirodalmának alapművei közé tartoznak, ugyanakkor világos nyelvezete és élményszámba menő stílusa révén a laikusok körében is nagy népszerűségre tettek szert.

A fikciót, filozófiát és pszichoterápiát ötvöző regénye, A Schopenhauer-terápia eddig több mint 15 nyelven jelent meg. Másik két kötete, az Amikor Nietzsche sírt és a Szerelemhóhér, szintén nemzetközi bestseller lett.

A Szólok a rendőrnek című kisregénye egyik legjobb barátja, a szívsebész Robert L. Brent történetét meséli el, aki gyerekként Magyarországon élte át a holokauszt borzalmait. Legújabb regénye, a 2012 márciusában megjelent The Spinoza Problem. Életéről, munkásságáról még részletesebben olvashatsz a Wikipédián.

Egzisztenciális pszichoterápia című könyve klasszikus művé vált nemcsak a létkérdések pszichoterápiájában érdekeltek és klinikusok számára, hanem, mindenki számára, akit érdekel, hogyan „működik” az ember. Ebben a könyvben részletesen tárgyalja a halál, egyedüllét, felelősség, akarat, szabadság, tehetetlenség problematikáját, olyan örök kérdésköröket, melyek az emberi lét velejárói.

A következőkben Yalom egy pár könyvéből hoztunk ízelítőt:

„Bár a halál fizikailag elpusztítja az embert, a halál tudata megmenti őt.”

„Az egyénnek – legyen az gyermek vagy felnőtt – meg kell birkóznia halandósága súlyával, a pszichopatológia pedig, nem más, mint a halál meghaladását célzó sikertelen kísérletek krónikája.”

„A halál olyan, mint némely előadó – ha nem az első sorban ülsz, nem igazán hallod mit mond.”

„A halál szorongás fordítottan arányos az élettel való elégedettséggel.”

„Csak én változtathatom meg az általam alkotott világot. (…) A változás aktív folyamat: csak akkor következik be, ha tevékenyen részt veszünk benne. Senki más nem változtathatja meg az életünket és senki más nem változhat meg helyettünk. (…) A változás nem jár veszéllyel. Meg van bennem az erő a változásra.”

„Ha valaki igazán kötődik a másikhoz, akkor őszintén oda kell figyelnie rá: meg kell szüntetnie a másikra vonatkozó sztereotípiáit és várakozásait, és hagynia kell, hogy a másik reagálása átformálja őt. ”

„A szükségletmentes szeretet az egyén viszonyulása a világhoz.”

„Ha elég magasra emelkedünk, elérhetünk egy olyan magasságot, ahol a tragédia megszűnik tragédia lenni.”

„Az érett szeretet arról szól, hogy szeretünk, nem arról, hogy szeretve vagyunk.”

„Az életet nem lehet elhalasztani.”

„Nem számít, hogy mennyire kerülök közel másokhoz, az életemmel egyedül kell szembenéznem.”

„A bensőséges érintkezés az egyetlen fegyverünk az elszigeteltség miatti rettegés ellen.”

„Az egyedüllétben rejlő megnyugvás új lehetőségeink felfedezése.”

„A pszichoterápia célja eljuttatni a pácienst arra a pontra, ahol szabadon választhat.”

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek